Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett taktfast hus med skilda toner

NORRKÖPING
Salsadans och dödsmetal.
De mest skiftande toner samsas i nya Musikhuset vid Vrinneviskogen. Huset rymmer bland annat kurser i dans och 22 replokaler.
- Replokalerna här är kanon, säger Christian Andersson i bandet Forgotten words.

Gabriella Wallman och Lena Anehed har roligt på salsakursen.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Gabriella Wallman och Lena Anehed har roligt på salsakursen. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Kultur och Nöje2002-02-11 00:00
På utsidan är det en oansenlig tegelbyggnad. Men inuti finns desto mer liv och glädje. TBV har byggt om det gamla AMU-centret och nu börjar verksamheten komma igång med fulla replokaler, studiecirklar inom musik och dans samt teaterprojekt. Och intresset är stort, särskilt för kurserna i afrikansk dans och ensemblespel.
- Varje dag ringer folk och vill anmäla sig till kurser, säger Magnus Lundin, musikansvarig på TBV.

<b>Bra sammanhållning</b>
I en replokal huserar Christian Andersson och Fredrik Blomqvist i dödsmetalbandet Forgotten words. Tidigare repade de i en möglig källarlokal i Norrköping.
- Det är bra att många band samlas här. Hyran är skälig och sammanhållningen är god, säger Fredrik.
I en knallblå korridor en bit bort letar sig latinska rytmer ut ur en öppen dörr. Där börjar Jan Enzell, Pernilla Ljung, Mattias Colveus, Lena Anehed och de andra ta sina första trevande salsasteg.
- Jag har länge tänkt att jag ska börja dansa salsa och nu har det äntligen blivit av. Det är jättekul, säger Pernilla.
Hon dansar tillsammans med kompisen Mattias Colveus.
- Man är väl stel som en pinne, skrattar han. Men det ska nog gå bra.
Dansläraren Gilberto Mata, som flyttade till Sverige från Portugal för ett år berättar att det är svårare för männen att läsa sig salsa, eftersom de för i dansen. Men Gilberto är övertygad om att de kommer att dansa gansk bra efter de sex kurstillfällena.
- De första salsastegen blir alltid lite stela. Det är likadant överallt, i Sverige som Portugal. Men grundstegen är inte svåra, säger han.
Gilberto lär också ut afrikansk dans.
- Afrikansk dans är svårare. Stegen varierar och det gäller att röra höfterna, ja, hela kroppen mer. Det är mer gymnastik, förklarar Gilberto.
Lärare och elever verkar stormtrivas inuti den rutmönstrade labyrinten med de starka färgerna på väggarna.

<b>Funktionsenliga lokaler</b>
- Från början tyckte jag att det var lite fyrkantigt och tråkigt med de här långa korridorerna. Men det är perfekta lokaler. De är otroligt funktionsenliga, säger Mari Innab, som ansvarar för dans- och teaterverksamheten.
- De starka färgerna på väggarna har sin förklaring i att lokalerna använts av synskadade. För oss är det bra att huset är handikappanpassat, ljuddämpat och har bra basytor, säger Mari.

<b>Utvärdering</b>
Det är onsdag kväll och ett utvärderingsmöte ska hållas. Medlemmarna från de olika banden och kursdeltagare strömmar in i Musikhuset.
- Vi vill skapa deras ställe. De ska bestämma över det och känna sig hemma här och därför är det viktigt med dialog, säger Magnus Lundin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!