Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett stort konstverk

DE SJU SAMURAJERNA
Bio Harlekinen
*****

Foto:

Kultur och Nöje2002-10-16 00:00
I 1500-talets Japan anställer fattiga bönder arbetslösa samurajer för att bekämpa banditer som terroriserar en by. "De sju samurajerna" är äventyrsfilmen som stort konstverk, dynamiskt rafflande och djupt mänsklig, maskulint komisk och tragiskt gripande, rörelseladdad och livsbespeglande i mångskiftande och formperfekta bilder av Akira Kurosawa, då (1954) en ung mästare i början av sin långa konstnärliga mognad. Endast i original, nära en timme längre än tidigare version, framträder den konstnärliga bredden och engagerande dramatiken i en av de filmer som satte Japan på filmens världskarta.
Konflikten mellan utsugare, förtryckta och arbetslös krigarelit ger en tydlig bild av olika värden, vad de betyder för människor och vad människor gör då värdena hotas. Byborna lever fredligt i takt med livets givna skiften. I tillvaron i sig lika mycket som i enväldets klassamhälle är byn, skildrad med jorddoftande realism, en enhet av gemenskap och produktion. Samurajerna, med eller utan uppdragsgivare, har inga sakskäl för att försvara fattiga risbönder, men kommer efterhand att finna mening i planeringen av försvar och attack. En rad individualister arbetar som en enhet i några av filmhistoriens mest påträngande bataljscener; en mängd kameravinklar och teleobjektiv sätter åskådaren mitt i händelserna gör dem fysiskt kännbara. De blev stilbildande för bl.a. amerikanen Sam Peckinpah (Det vilda gänget) och hongkongkinesen John Woos gangsterfilmer. Kurosawa själv knöt filmens bild av en tidsepok, dess samhällsbyggare och militära hederskodex, till John Fords västernfilmer.
Samurajerna har för övrigt många likheter med en viss typ av västernhjälte, den respektingivande yrkessoldaten, nödvändig i krig men utesluten ur det levande samhället. Kurosawas samurajer är hjältar som överlevt sig själva. De vinner sin seger men förlorar i det längre tidsperspektivet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!