Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett nytt team ska ta grepp om kulturen

Det ska bli nya chefer för Konstmuseet, Stadsmuseet och Stadsbiblioteket. En ny rekrytering ska locka till sig folk som vill ingå i en gemensam ledningsgrupp, jobba med solidaritet mot varandra och på sikt göra Norrköping än mer attraktivt - och på sikt öka skatteintäkterna.

Chef för Norrköpings kultur och fritid, Monika Aune Löfstedt.
Foto: Robert Svensson

Chef för Norrköpings kultur och fritid, Monika Aune Löfstedt. Foto: Robert Svensson

Foto:

Kultur och Nöje2005-01-24 06:00
Först fler engagerade Norrköpingsbor, därefter som en effekt att fler vill komma hit och ta del. Kultur som tillväxt.
Hon är öppen, ljus och glad, positiv och säger tjaba när journalister ringer.
Monika Aune Löfstedt är vår nya kulturchef som just försöker sätta sig in i jobbet, tre veckor har hon haft på sig hittills och kanske är hon tjejen som går vidare och låter gamla surdegar - som den sega badhusskandalen - sjunka ner i historiens glömska.
- Jag vet ju inte hur det var förr, men jag ser min uppgift nu ungefär som coach. Och jag vet att dom jag har att göra med vill ha en bra ledare.

Nya uppgifter
Just badhushistorien tillhör numera inte hennes bord, här ser ut att finnas mycket annat att ta tag i.
Som den där rekryteringsannonsen. Som att göra studiebesök för att sätta sig in i hur fritidssektorn funkar också och riktigt begripa hur saker och ting sköts.
- Mitt jobb handlar ju om balansgången mot kultur- och fritidsnämnden och vill man göra lycka som förvaltningschef måste man vara pragmatisk. Det mesta finns det naturligtvis regler för, men vi måste samarbeta för byråkratin och politiken är ju två sidor av samma mynt. Och jag tycker väldigt mycket om vårt politiska demokratiska system. Hade jag inte blivit byråkrat hade jag valt politiken. Så är det.
Samtidigt vill inte den här kulturchefen ha någon institutionsledare som är "individualistisk". Vad menar hon då med det?
- Jag tycker det här med samarbete är det viktigaste. Men det är klart, inte någon mes heller, men om det är någon som ser jobbet som ett steg på vägen mot finare, kanske utländska jobb, så tror jag inte det är bra för oss.

Nya lokaler
Nu sitter Monika Aune högst upp i Näringslivets hus på Drottninggatan där kommunen har hyrt in sig. Rummet är inte riktigt i ordning än, men det hänger en målning uppe av Norrköpingskonstären Jan Allan Gustavsson. Monika har daglig kontakt med Margareta Borggren som är ordförande i nämnden, men talar ockå om bra kontakt med kommunstyret.
- Det är ju roligt att vi har ett ungt kommunalråd som Mattias Ottosson. Vi ska alla jobba och ha kul ihop! Det är viktigt.
Konkret ska det synas att kommunen sätter barn och ungdom i första rummet. Samtidigt som kulturchefen också pratar om mångfald. Alltså, även den gamla jazzklubben ska få finnas ...
- Jag älskar ju blues! säger hon. Och visst har jag varit på Crescendo. Men i sommar ser jag fram mot en stor Kent-konsert här i stan, jättekul.
Hon är ganska bevandrad i Norrköping trots uppväxten i Norrland (det hörs lite ibland). Men Norrköping har varit bas länge och här finns man och barn. Och en fosterhund. Kulturvetare blev hon i Linköping, därefter några år som sekreterare till landshövding Eriksson och några år som kulturchef i Katrineholm.
- I Katrineholm hade vi ett brett och bra samarbete som jag gärna vill flytta över hit.

Nygamla mål
I uppdraget ingår att satsa på socialt utsatta grupper och på de unga.
- Det betyder också att ge de här grupperna makt, de ska kunna säga vad de vill ha och hur det ska se ut. Fast efter så här kort tid kan jag inte riktigt säga hur det ska ske, men det är ett mål i arbetet.
Fritidschef är hon också. Det heter ju kultur och fritid.
- Först tänkte jag bara hjälp! och sen började jag tänka att det kan inte bara handla om bidrag och lokaler. Därför är det jättebra att kommunen håller på att ta fram ett fritidspolitiskt program, det har faktiskt inte funnits förut. Och så har jag ambitionen att lära mig massor om vad som finns och hur det fungerar där också. Och det är en stor del av mitt dagliga arbete.
I skiftet mars/april hoppas Monika Aune att det ska vara färdigt med ett beslut om de nya tjänsterna.

</B>Så reagerar Monika Aune Löfstedt:</B>
Kör? - Mikael Bruze, kanske för att han var lärare i musik i Linköping.
Författare? - Jan Kjaerstad.
Konstnär? - Åke Bjurhamn höll jag på att säga. Så det är bäst at säga Bo Olls också.
Musik? - Blues, jag älskar blues. Jaså, är det på Crescendo på onsdag? Tänk om man skulle...
Dans? - Jag säger Dansens hus för där görs så mycket bra för dansen så det känns som en nationell stolthet faktiskt. Dans är också viktigt föra att fånga upp många ungdomar.
Teater då? - Dom har det svårt ekonomiskt, jag får bara hoppas att de klarar upp det på ett bra sätt, det är vad jag kan säga. Visst, jag tänker direkt på Östgötateatern. Senast sedda pjäs? Det var Amadeus.
Läser just nu: - Det är faktiskt Joyce Carol Oates och så sonens Liftarens väg till galaxen som gått mig förbi tidigare. Den måste man ju läsa.
Högst önskan vad gäller jobb: Att vi får ordning på organisationen, på det nya sättet att jobba tillsammans och jobba med framtidsvisionerna.
Arbetets museum? - Det är ju ett fantastiskt ställe och där hoppas jag att vi ska kunna utveckla ett givande och tagande som i flera andra fall. Det ser jag också fram mot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!