- Tanken är att låta svenska och kinesiska konstnärer mötas, säger Jan Erik Nilsson, som har gjort ett gediget arbete med utställningen.
Det har blivit två resor till Kina. I höstas för att träffa alla konstnärer och berätta om idén, och i våras för att hämta hem konsten. Till sin hjälp har han haft den kinesiska konstnären Li Cheng som tipsat om unga och lovande namn i Kinas konstvärld.
I Konstforums fotogalleri Studion visas bilder från resorna för att ge en bild av arbetet bakom utställningen och en glimt av de unga kinesiska konstnärernas tillvaro.
En av konstnärerna på dessa bilder från Kina är svensk. Dan Wirén råkade vara inbjuden att verka som konstnär i Beijing när Jan Erik var där. Fyra mindre tuschmålningar av Wirén visas, där han skickligt förenar flödande tusch med yttersta skärpa i motiv präglade av förenkling och förtätning.
De kinesiska konstnärerna är nästan uteslutande unga. Undantaget är Li ShaoWen, välkänd kinesisk konstnär och professor på China Center Academy of Fine Arts i Beijing.
– Det känns väldigt spännande att få visa honom. Jag är synnerligen stolt över den här bilden, säger Jan Erik
Konsten må vara ung och nutida, men utställningen är uppbyggd utifrån en traditionellt kinesisk konstsyn. Tuschmåleriet delas in i tre kategorier: vatten och berg, fåglar och blommor samt människor. I utställningen får besökarna möta landskap, natur och människor från två kulturer, filtrerade genom olika konstnärskynnen.
Li ShaoWens måleri är ett exempel på blomsterstilleben. Ett annat är Guo Jings:s två vackert utslagna blommor som vid närmare granskning visar sig innehålla sinnrikt dolda övervakningskameror.
En av dem som placerar sig i kategorin landskap är Svante Rydberg med kraftfulla målningar från hemtrakterna i Västbergslagen.
– Svante Rydberg är en jäkligt bra representant med de breda penseldragen, tycker Jan Erik.
I genren människor samsas Eva Zetterwall, Torstens Jurell och Maria Björklund (alla har tidigare ställt ut på Konstforum) med en rad kinesiska namn, bland andra Ding Hong. Hennes bläckmålningar MaleFigure 1201 och 1202 är människofigurer med förvridna och förvrängda proportioner och perspektiv.
– Hon återger sinnestillstånd och bilderna är märkliga, har man en gång sett dem så etsar de sig på något sätt fast för alltid säger Jan Erik.
Utställningen omfattar totalt 51 verk av konstnärer: Mo Tian, Svante Rydberg, Chen Si Yuan, Han Ting Ting, Gunnar Larsson, Lu Qi Jun, Li Shao Wen, Lotta Dödbling, Lin Lin, Bo Svensson, Guo Jing, Ingegerd Möller, Han Qing Zhen, Chen Lu, Maria Björklund, Gao Xiang, Torsten Jurell, Wang Jing Xue, Ding Hong, Dan Wirén, Jian Wei Ju och Eva Zettervall.
Vernissagen hålls idag, lördag och utställningen visas till den 23 november.