Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett Kambodja bortom leendet

Somaly Mam är född i Kambodja men tillhör en minoritet som är känd för att ha en något mörkare hudfärg än khmererna.
Det är inte oviktigt. Rasismen har hela tiden funnits närvarande i hennes liv. Som barn våldtas hon och misshandlas, som tonåring säljs hon till en bordell där hon torteras och förnedras på absolut värsta tänkbara sätt.

Här finns hjälpen. Ett rehabiliteringscentrum för flickor som sålts, våldtagits och torterats i Kambodja. Somaly Mam är kvinnan på bilden som driver arbetet.

Här finns hjälpen. Ett rehabiliteringscentrum för flickor som sålts, våldtagits och torterats i Kambodja. Somaly Mam är kvinnan på bilden som driver arbetet.

Foto:

Kultur och Nöje2007-02-14 06:00
Det här är berättelsen om hur hon efter åtta år tar sig ur helvetet. Träffar en fransman som bor i Kambodja och börjar ett arbete som går ut på att rädda andra flickor.
Att beskriva hennes berättelse som stark är en löjlig underdrift, det är vidrigt bortom det fattbaras gräns. Jag har varit i Kambodja och bland annat just i den provinsstad där ett av hennes hem för räddade prostituerade finns. Visst såg jag barnen som tiggde och sniffade lim vid busstationen i Pnohm Pehn, några unga prostituerade såg jag också, men mest upplevde jag det leende vänliga Kambodja, det nya turistlandet. Somaly Mams bok ger verkligen en motbild.
Flickor i lågstadieåldern säljs som slavar till bordeller där inte sällan får aids, tbc och andra sjukdomar.

Somaly och hennes man startar en organisation för att rädda flickorna. De gör det på det enda möjliga sättet, handfast och kraftfullt med räder mot bordellerna där de fritar flickorna. Sällan med hjälp av polisen, vanligare med polisen som en fiende som varnar bordellägarna så att de hunnit flytta.
Det är också en berättelse om hennes egen resa. Hur hon lär sig franska, reser till Europa, vågar tala med höga dignitärer för att skaffa pengar till verksamheten. Allt är trovärdigt in i minsta detalj.
Hon tycks inte vara ute efter att skildra sig som en ängel, hon kör rattfull och krockar, äktenskapet med fransmannen är allt annat än romantiskt. Det finns goda skäl att ta del av vad hon har att berätta. Och för de som planerar att njuta av solen i Sihanoukville borde hennes bok vara obligatorisk läsning.
En ny bok
Somaly Mam
De oskyldiga tystnad
Övers. Marie Berthelius
Damm förlag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!