Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Ett förlag för bokmalar att hålla ögonen på"

Det kom några böcker som det ibland gör till oss recensenter. Följebrevet var undertecknat med något som väckte min nyfikenhet: Murbruk förlag. Garanterat olönsamma böcker.

Kultur och Nöje2008-11-06 03:00
På nätet inhämtar jag att förlaget inte har något kontor och inga anställda. Bland dem som drivet det finns truckförare, studerande, vårdare, grafiker och en riksdagsman. Målet är att ge ut intressanta böcker som kommersiella förlag inte finner lönsamma. Här finns några böcker om latinamerikanska länder. Den jag fastnar för heter "Kuba på riktigt". Förlaget har bett femton svenskar som varit på Kuba ge sin bild av landet. Det är en skiftande skara från SSU, Ung Vänster, ABF, LO-facken, främst grafiska. Deras åsikter om Kuba är också skiftande, både positiva och negativa. En av de medverkande, EU-parlamentarikern Hanna Löfquist, är överraskad av att kubanerna ser friska ut. Hon har bott i två länder, Ryssland och Belgien, förutom Sverige. I Ryssland var det vanligt att människor såg sjuka ut: trasiga kläder, pisslukt från kläderna, sprit i andedräkten, glåmig hy, munnar utan tänder. I Belgien mötte hon ren misär. Uteliggare utan skor, med såriga fötter och infekterade ben, tiggare som varvades med affärsfolk från Europas alla hörn. När hon kom till Kuba var det första som slog henne att människorna såg friska ut. Kuba har en enormt stor läkarkår, inhämtar hon sedan. All vård är gratis. Kubanska läkare finns överallt i världens fattiga länder. Kuba får olja av Venezuela i utbyte mot ögonoperationer. Andra av bokens medarbetare diskuterar Kubas demokrati eller brist på demokrati och söker upp dissidenter, men inställningen är i huvudsak positiv. Slutsatsen blir att Kuba inte ska jämföras med Sverige utan med resten av Latinamerika. Tjockast i boktraven från Murbruk är en 380-sidig volym med texter av Jan Myrdal från 1957 till 2007. En grundkurs i europeisk efterkrigshistoria som bara kan vara olönsam för att det är något fel på svensk bokdistribution. Hur mycket värdefull litteratur som inte blir utgiven i Sverige får vi aldrig veta. De stora förlagen styrs av räknenissar och för dem är de flesta författare olönsamma. Jag hör numera själv till dem. Både för oss och för andra litteraturintresserade bör ett förlag som vill ge ut garanterat olönsamma böcker vara något att hålla ögonen på.

Olönsamma böcker

Murbruk förlag

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!