Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett annorlunda specialarbete

NORRKÖPING
Det finns flera sätt att göra ett specialarbete. Det vet Matilda, Marcus och Gustav. I dag spelas deras specialarbete - en uppsättning av "Loranga, Mazarin och Dartanjang" - i Hörsalen.

Musikgymnasieeleverna Matilda Olausson, Marcus Josephson och Gustav Almberg gör en teaterföreställning som specialarbete i skolan. 
FOTO: ANITA KJELLBERG

Musikgymnasieeleverna Matilda Olausson, Marcus Josephson och Gustav Almberg gör en teaterföreställning som specialarbete i skolan. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Kultur och Nöje2002-02-28 00:00
- Det här är ett ganska annorlunda specialarbete. Många väljer att skriva 20 A4-sidor om Shakespeare, säger Matilda Olausson.
Matilda Olausson, Marcus Josephson och Gustav Almberg går sista året på De Geergymnasiets musiklinje. När det var dags att välja ämne för det obligatoriska specialarbetet fick Matilda idén att sätta upp en barnteaterföreställning baserad på Barbro Lindgrens barnbok "Loranga, Mazarin och Dartanjang".
- När jag var liten och skulle sova brukade jag lyssna på ett kassettband med sagan. Jag tyckte verkligen om den. Det är en fantasifull och intressant berättelse som är allt annat än logisk, berättar Matilda.
Matilda presenterade sin idé för klasskompisarna Marcus och Gustav och de bestämde att de skulle göra föreställningen ihop.
- Men då hade vi ingen aning om vad vi gav oss in på. Det har varit massor av jobb, tillägger Gustav.
Allt kringarbete tog betydligt mer tid än de räknat med. De skulle bland annat fixa rekvisita, kontakta skolklasser, sköta PR och skriva manus och musik.

<b>Strök en del</b>
Sagan var alldeles för lång för att spelas i sin helhet. Därför stök de några kapitel och valde att berätta vissa delar genom musik och dans.
- Det ska vara en rolig föreställning med bra musik, säger Marcus.
Men Matilda, Marcus och Gustav betonar att de har haft roligt och lärt sig mycket under resans gång.
- Framför allt har jag lärt mig mycket genom repetitionsarbetet, om att leda en grupp och om relationer med andra människor. Jag vill absolut göra liknande saker i framtiden, säger Matilda.
Sagan handlar om tre generationer: farfar Dartanjang, som är hypokondriker ut i fingerspetsarna, den dryge och oansvarige fadern Loranga och den förnuftige sonen Mazarin. I rollerna ses elever från De Geergymnasiets musiklinje och dans- och teaterlinje.
- Det som känns mest nervöst nu är om allt kommer att flyta och vara tight i morgon (läs i dag), säger Marcus.
Under dagen spelas tre föreställningar för skolbarn och på kvällen ges den för vuxna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!