Eterstyrd utbildning går i graven
Nu är det slut. I veckan sänds det sista avsnittet av "UR-Akademins" kurser. Enligt kritiker en pinsam lågbudgetproduktion.Enligt anhängarna ett folkbildningsreservat i glättade dokusåpatider.Träna hälsoträning till folkmusik, lär dig mjölka en fjällko och leva fäbodliv eller gör din stämma hörd med röstpedagogen Lisbet Gemzell.
UR-Akademin går i graven med ett mingelparty, med bland annat matlagningskursernas Kjell-Henry Dahlberg och programledaren Andreas Ibohm. FOTO: ERIK AMOFF
Foto:
Televisionens sista folkbildningsreservat, har serien kallts och den oglamorösa inramningen har givit programmen kultstatus i många yngre kretsar. Men i stället för att slå vakt om sin inarbetade profil väljer man att nu lägga ner serien.
I stället ska Utbildningsradion satsa på andra typer av kurser, för högskolor och komvux. Men nedläggningen har inte gått tittarna obemärkt förbi. Sedan det blev känt att "UR-Akademin" går i graven har många hört av sig, berättar projektledaren Christer Björkvall. Han är bekymrad över hur han ska motivera nedläggningen för hängivna fans.
- Vissa tycker att vi är public service sista utpost. Och vi har ju inte varit särskilt glassiga.
<b>Popskola i tv</b>
"UR-Akademin" har sänts ungefär 32 timmar om året i tio år och Christer Björkvall har varit med ända från start. Serier som rockbandskolan "Get a groove" och ukulelekursen fick snabbt kultstatus - bland annat beställde Pontus Enhörning en ukulelevideo i direktsändning i P3. Men Christer Björkvall menar att kultstatusen snabbt blev till äkta intresse.
- Det var kult, men jag har en känsla av att många vande sig vid "UR-Akademin". Då hittade de också ett och annat som verkligen intresserade dem.
De olika musikprogrammen har gått hem bäst hos tittarna, men i ärlighetens namn blev också en hel del serier under de tio åren mindre bra.
- En gång i tiden fick vi önskemål från några pensionärer som ville att vi skulle berätta hur man bandade våra program med en videobandspelare. Oj, oj, det blev pannkaka. Det finns ju inte en videobandspelare som är den andra lik. Det gick åt helvete, det är skräckexemplet.
Ämnena som har tagits upp i de drygt 300 programmen har en otrolig spridning, från premiepensionsval till bowling till vett och etikett. I första hand är det tittarnas förslag som styr vilka kurser som blir tv-sänd folkbildning. Därmed blir utbudet också ganska spretig, En flygkurs direkt efter knypplingen är inget konstigt.
- Flygande veteraner ville så gärna se en kurs i flygning och vi fick tag i en flyglärare också. Men tittarna lärde sig väl inte att flyga direkt, säger Christer Björkvall.
<b>Lågbudgetproduktioner</b>
Hur man än ser på det kommer man inte ifrån att Utbildningsradions kurser i buktaleri (med apan Jocko från Marocko), taiji quan (gymnastikövningar), ridning, dragspel med mera har varit riktiga lågbudgetproduktioner.
Minutkostnaden, som man brukar räkna på i tv-sammanhang, ligger på drygt 1 000 kronor - det dubbla är fortfarande en riktigt billig produktion. Därmed har man också tvingats arbeta rationellt och visst har det hänt att man tvingats köpa sånt som varit ordentligt töntigt. "UR-Akademin" har helt enkelt inte haft råd att avstå från programminuter som har spelats in.
- Vår existens har motiverats av att vi har varit så billiga. Det är inget att sticka under stol med.
Nu skär UR ner på sin sändningstid och man anser sig har råd att avstå från "UR-Akademin", men Christer Björkvall är tveksam till hur länge det håller.
- Det kan bli problem med finanserna. Det är helt enkelt inga andra som producerar program så billigt som vi inom UR.
? Det sista programmet av "UR-Akademin" sänds den 16 december, en festlig avslutning med tillbakablickar och mingelparty.
? Kurserna går också att låna på biblioteken - på topp tiolistan över utlånade tv-kassetter är sju av tio program "UR-Akademins" kurser.
? De flesta programledarna har börjat som praktikanter på UR och sedan blivit kvar. En rad journalister har börjat sin bana på "UR-Akademin" för att sedan göra karriär på de stora redaktionerna.
? De sista kurserna som visas är "Kröka järn" (luffarslöjd), "Teckna och måla", "Taiji quan" och "Sång".
? Sedan 1997 skrevs så gott som alla vinjettlåtar av Andreas Nordqvist, med en ständigt återkommande sliskig saxofon.
<B>Fakta/Några av kurserna</B>
? "Meka med moppe."
? "Knyta slips - kurs för blifvande gentlemen."
? "Arabiska för turister", för charterresenärer till norra Afrika.
? "Räkna med oss", matematik för alla matterädda.
? "Hälsoträning", enkla gymnastiska övningar till folkmusik med Folke Mossfeldt.
? "Buktaleriskolan" med apan Jocko från Marocko.
? Fäbodliv", att bo och leva på en fäbodvall med praktiska tips såsom hur man smörjer kons spenar med ister för bättre glid.
? "Ukulele" med Thomas Allander; "Kom och ta din ukulele och sjung och var glad. Hoppa ur din gamla sele och ropa hurra...".