Entusiaster för skolan och kulturen

Romeo och Julia på scenen med en massa ostyriga högstadiebarn.
Det blev en teaterupplevelse av annat slag på Arbis igår. Förhoppningsvis - det blev åtminstone dånande bifall - också för eleverna på Matteusskolan i Norrköping som ska inspireras till liknande slag av kulturgärning.

Lärarna Samuel Ekeblom och Lotta Jonsson ska driva teaterprojekt i Matteusskolan med hjälp av skådespelaren Rico Rönnbäck.
FOTO: IDA FÄLDT-TRÄFF

Lärarna Samuel Ekeblom och Lotta Jonsson ska driva teaterprojekt i Matteusskolan med hjälp av skådespelaren Rico Rönnbäck. FOTO: IDA FÄLDT-TRÄFF

Foto:

Kultur och Nöje2001-09-06 00:00
I bakgrunden finns stiftelsen Shakespeare -91 som på olika sätt arbetar med problemskolor och kultur. Föreställningen av Romeo och Julia i Norrköping på Arbisteatern görs för att inspirera eleverna på Matteusskolan som har en liknande bakgrund som Jordbromalmsskolan.
Skådespelaren Rico Rönnbäck som är i Norrköping med "sin" skola i Stockholm, Jordbromalmsskolan, som nu stod för föreställningen, berättar om hur allt detta blev av.
- I stiftelsen arbetar vi med elever, personal och föräldrar för att lösa problem i skolan, problem och förhållanden som ingen vill ha. Vi jobbar med attityder och språk, vi har föräldrautbildningar och nu får vi in speach som ett skolämne. Stiftelsen har knutit frilansande (läs arbetslösa) skådespelare till sig och där finns en massa kunskaper att använda. Det här är skolans tredje produktion. Tidigare har eleverna skrivit själva och nu tyckte vi de var mogna för en klassiker.

<b>Eldsjäl</b>
Rico Rönnbäck som själv är känd från bland annat olika tv-såpor, har nästan hela högstadieskolan med sig och det märks att han är kompis med ungdomarna.
- För barnen har det här betytt väldigt mycket. Skolan hade stora problem med mobbning, rasism och våld, men med teatern har miljön förändrats mycket. Det blir ett nytt ansvar för eleverna.
Det som händer är att elever som kanske tidigare varit tysta och hållit sig undan, har fått "en ny scen", en där de till och med kan få applåder från gamla förtryckae och det blir en bättre stämning i skolan. En ambitiös och modig rektor på Jordbromalm kontaktade Shakespeare-gruppen som alltså kan redovisa så bra resultat.
På Matteus i Norrköping vill lärarna Samuel Ekeblom och Lotta Jonsson sätta igång med liknande projekt. Kanske kan just pjäsen Romeo och Julia bli aktuell.

<B>Goda krafter</B>
- Rektorn på Matteus är engagerad och mycket intresserad och så ha vi fått Linköpings universitets estetinstitution som samarbetspartner, säger Samuel. Det blir tillfällen till praktikarbeten för dom. På Matteus får högstadieeleverna välja drama som tillval.
- För ett tag sedan sa alla barn "vem bryr sig?", säger Rico Rönnbäck. Vi tog tag i det och med teaterarbetet har det visat sig att väldigt många fler bryr sig mer om varandra. Idag är Jordbromalmskolan en stolt skola.
Och vad har arbetet med leverna lärt Rico Rönnbäck?
- En ännu större ödmjukhet inför livet, skrattar han.
På Matteusskolan i Norrköping som nyss har fått högstadium, finns mycket av samma problem.
- Vi ligger i startgroparna för att börja jobba, säger Samuel, men vi har inte bestämt pjäs ännu. Fast Romeo och Julia har ju just det där temat med rivalitet och våld som vi vill komma åt. Så det är ett bra val.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!