Enkelt täcke kan rädda hällristningarna
De utomordentligt värdefulla och rika ristningarna vid Fiskeby Board och omliggande hällar kan nämligen täckas över på ett sätt som med framgång används i Tanum och Dalsland. Under den täta täckelsen dör lav och alger och inte är det någon särskilt kostnadskrävande metod heller. Framför allt sker det här utan kemikalier eller gifter.
Tommy Andersson är arkeolog och hällristningsforskare från Hällristningsmuseet Högsbyn i Dalsland. Igår berättade han om sitt räddningsarbete där.
- Man kan göra en vintertäckning eller en som får ligga ett eller några år. Den består av en väv, mineralull, en tyngre täckande plast och stentyngder. När man vill kan man kika under och lägga tillbaka täcket och hällarna räddas för mycket längre tid och mot farorna frostsprängningar, lavar och alger som har ökat så förskräckligt, särskilt de senaste 30 åren.
Pehr Hasselrot från Hällristningsmuseet säger att hans förening nu hoppas på att få räddningsuppdraget från Riksantikvarieämbetet och att någon sponsor eller fadder tar sig an någon eller några hällar. Det finns så det räcker till alla intresserade ...
- Vi har ett samarbete med universitetet i Umeå, säger Hasselrot, långt framskridna planer med arkitekturlinjen som vill dokumentera och arbeta med våra ristningar. Vi arbetar också med Folkuniversitetet i Norrköping där det bland annat finns många i PensionärsUniversitetet som är högst intresserade.
Hällarna bör dokumenteras och rengöras innan man täcker dem. Täckningsmetoden är alltså inte dyrbar, men kräver kunskap och någon person som avlönas för att leda arbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!