Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En viljestark Helena Bergström

THE QUEEN OF SHEBA"S PEARLS
***
Filmstaden

Helena Bergström i The queen of Sheba's pearls.
FOTO: PRESSENS BILD

Helena Bergström i The queen of Sheba's pearls. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2004-12-27 06:00
En kvinna som söker sina familjeband möter en änkling, som lever med minnet av sin döda hustru. Och hans tonårige son är på väg att möta både döden, erotiken och vuxenlivet. Det är de röda trådarna i Colin Nutleys nya film, säkert en av hans tre-fyra bästa. Hans starka sidor, ett drivet berättande, handlaget med skådespelare och blicken för landskapsmåleri, kommer helt till sin rätt. Filmen skildrar 1950-talets England, spelas på engelska och får räknas som en engelsk film med svenska medarbetare.
Filmen liknar mycket "Änglagård" och "Under solen". Som i de filmerna spelar Helena Bergström en viljestark, utåtriktad kvinna vars oväntade ankomst sprider oro. Hon spelar mycket lågmält, inlevelsen i rollen framträder mest genom tonfall och blickar. En av hennes bästa roller.
Änklingen berörs starkast av hennes närvaro eftersom hon är mycket lik hans hustru. Hans väg ut ur mångårigt sorgearbete intresserar åskådaren minst lika mycket som Bergströms försök att komma in i den täta gemenskapen som råder i hans familj och sonens pubertetserfarenheter. Bakom hans buttra avoghet finns också den långtidsarbetslöses bitterhet. När allt är över har både han och hon lossat de starka inre banden till det förflutna.
Familjen består av en begravningsentreprenör och två ogifta kvinnliga släktingar, filmens motsvarighet till bröderna i "Änglagård". De lever i driftighet och lojalitet, men också med en massa hemligheter, beroendeförhållanden, hämmade känslor och främlingsrädsla.
Det är en sorts drivhusatmosfär omkring dem, fylld av antydda spänningar som avspeglas i de många mörka interiörbilderna.
Någon gång är väl Nutley lite tung på handen, onödigtvis, vi förstår allvaret i alltihop ändå. Bilden av disciplinen och prydheten i internatskolemiljön exempelvis drar åt det parodiska på ett sätt som familjeskildringen inte gör.
Men allt som allt tycker jag att Nutley lyckats bra med sin blandning av tillbakahållna känslor, familjehemligheter (som känns igen från de flesta såpor) och lite situationskomik. Varje scen är gjord med omsorg och spelad med stor dramatisk tyngd, ibland som sagt lite övertydligt, men ingenting som förstör helheten.
Och fotografen Jens Fischer briljerar så smått med dramatiskt laddad dunkel belysning i trånga rum och korridorer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!