Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En ny bok: Öst och väst möts hela tiden

Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två. Så sägs det ibland och med de senaste sex årens eskalerande motsättningar har väl det gamla ordstävet blivit aktuellare än någonsin.

Tom Holland ser urgamla spänningar mellan öst och väst.

Tom Holland ser urgamla spänningar mellan öst och väst.

Foto:

Kultur och Nöje2006-10-19 06:00
Efter wtc-attentaten 2001 har stämningsläget hårdnat mellan väst och den islamiska världen och båda sidor gör sitt bästa för att demonisera motparten och plocka fram lämpliga historiska paralleller som passar den agenda man råkar ha. Men stämmer talesättet? Och när skedde i såfall brytningen; i och med olje-kolonisationen på 1900-talet? Eller är orsaken av religiös karaktär? Dvs kristendom mot islam som många på bägge sidor propagerar för, en enkel och lättfattlig bild, kanske väl förenklad.
Tja, det kanske sprack betydligt tidigare än så; Tom Holland ser den första och viktiga brytningen i och med det gigantiska Persiens angrepp på det lilla Grekland år 480 f kr. Detta är alltså före de stora bokreligionerna, istället tillbads gudomen Ahura Mazda av Perserna och profeten man åberopade var Zarathustra. I stadsstaterna i Grekland var det Zeus och Pallas Athena med anhang som gällde. Men allt var inte religion då heller, i Athen hade vid denna tid den första, gryende demokratin nyligen sett dagens ljus. Detta var något oerhört för många av de intilliggande stadsstaterna där man vant sig vid tyranner vid rodret.
Så angreppet kom onekligen ganska olämpligt för ett splittrat Grekland. Perserna hade, under sin ledare Xerxes, samlat ihop den största armé som världen dittills skådat, enligt bedömare 250 000 soldater, och tågade upp både till lands och till sjöss. Men under över alla under, grekerna lyckades ena sig och trots ett kraftigt numerärt underläge slog man tillbaka Xerxes och perserna. Vid Marathon och Thermopyle stod några av de klassiska slag som enligt många (inklusive Holland) blev avgörande för hur väst sedermera utvecklades. Hade perserna lyckats med sin invasion hade världen inte sett någon Platon eller Sokrates. Kanske hade demokrati så som vi kommit att känna den inte fått en så framskjutande roll, det grekiska exemplet hade försvunnit som så många andra dagssländor i tidens malströmmar.
Tom Holland är en författare i samma fack som t ex Peter Englund men är inte historiker av professionen. Där Englund är minutiöst noggrann med fakta tillåter sig Holland att spekulera mer fritt. Nu ska i rättvisans namn sägas att källmaterialet om gamla Persien och Grekland är väldigt bristfälligt, Holland redovisar sina källor på ett utmärkt sätt, man kan om man så vill själv kontrollera ursprunget till potentiella tveksamheter.
Han lyckas faktiskt med konststycket att levandegöra en epok i vår historia som ter sig dunkel och vag. Det är inte lätt att i förstone hålla reda på alla namn och folkslag i den första halvan av boken där han redogör för bakgrunden och framkomsten av både Persien och den grekiska regionen, men när själva kriget avhandlas flyter det lättare och mer åskådligt även om Hollands förra bok "Rubicon" kändes mer helgjuten. Men åter, det är stor skillnad i tillgång på källmaterial. Sedan undrar jag om översättningen gör Holland rättvisa, ibland känns språket lite stolpigt.
Det krävs en viss ansträngning för att komma in i boken men den är värd det, man lämnar "Marathon" med en känsla av att ha lärt sig något nytt och att också ha fått sig en bra story till del. Det är väl precis det populärhistoria ska göra och då har Tom Holland lyckats. Det bör dock framhållas att han inte når upp till Peter Englunds klass som författare heller men det säger kanske mer om akademi-ledamot Englunds storhet än om Hollands brister.
Hur var det då med öst och väst? En sak står i alla fall klar. Utan öst hade väst inte utvecklats som det gjorde och vice versa. Som vanligt en massa om och men; allt hänger ihop och interagerar: Zarathustra var en förutsättning för Platon som var en förutsättning för det kristna tankestoffet som var en förutsättning för islam osv; och så kolonialiseringen på det då... Så svaret är nog: Jo, de möts och har mötts hela tiden, på gott och ont.
En ny bok:
Tom Holland
Marathon
Leopard
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!