Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En ny bok: Nyheter, lögner och demokrati

Vad är journalistik? Det borde Anders R Olsson veta. Han har jobbat som journalist under 25 år i våra största medier - DN, Dagens eko, TT - men han har inget svar. Journalistik är historien medan den pågår, har någon sagt. Journalistik är det som journalister gör. En allmänt accepterad definition finns inte.

Foto:

Kultur och Nöje2006-11-02 06:00

Kanske är journalist en som sysslar med nyheter? Vad är då en nyhet? Författaren redovisar några förslag. Nyheter är sånt som får människor att prata. En nyhet är något som någon vill hålla hemligt - allt annat är annonser.
Anders R Olsson granskar sitt yrke kritiskt. En nyhet ska sälja. Helst ska den ha upprördhetspotential. Ett mördat barn har större nyhetsvärde än ett långsamt ihjälsvultet barn. Civila massmördare är en bristvara, men våldtäkter förekommer. Om man inte kan få fram fler detaljer om en våldtäkt kan man skicka ut en fotograf att plåta en enslig skogsväg och göra en bildtext: Var det här Maria mötte den brutale våldtäktsmannen?
Om våld och förtryck mot världens fattiga kan man läsa i små vänstertidskrifter, skriver författaren, men mera sällan i de stora medierna. Från Mellanöstern får vi veta mer än från Afrika, där det ändå händer mycket mer som vore värt att rapportera. Men - nyheter inträffar där korrespondenter uppehåller sig.
Folken i främmande världsdelar skildras som märkliga främlingar. För att illustrera detta visar Olsson hur indisk press skulle kunna visa upp oss: bilder på vuxna nordeuropéer som först gör rituella hopp runt en trästång (små grodorna) och sedan ligger i gräset drogade till medvetslöshet av alkohol. Primitiva och allmänt obegripliga varelser.
Eftersom massmedia är mäktiga utnyttjas de. Politiker vet: syns man inte så finns man inte. Politiskt arbete går i dag ut på att bli uppmärksammad i massmedia.
Grupper som inte kan göra sig hörda i press och etermedier brukar demonstrera på gatorna. Nu har de märkt att lugna och lagliga demonstrationer är meningslösa. Det är först när de urartar, som i Göteborg i juni 2001, som de uppmärksammas i press och TV.
Anders R Olssons avsikt är att diskutera journalistikens betydelse för demokratin.
För medborgaren är kunskap om kommunens ekonomi värd mer än alla detaljer om inbrott och misshandel. Men bara om läsaren uppfattar sig själv som medborgare. För den läsare som nöjer sig med att vara kund och vill bli underhållen är våld och brott roligare.
Vad har då mediernas ägare för ansvar? Allt fler ägare vill inget annat än att tjäna pengar, säger författaren. Ekonomerna får alltmer att säga till om i medieföretagen. På redaktionerna ställs aldrig frågan vad folk bör veta för att kunna ta samhällsansvar.
Utvecklingen går mot en tydligare uppdelning i skilda medier för medborgare och kunder. Dagens industri och DN-debatt för dem som känner sig ha inflytande. Aftonbladet-Expressen och gratistidningar för kunder som inte anser sig kunna få inflytande på samhället.
Demokratins kris är verklig. Politik beskrivs som elitgruppernas maktspel, mera sällan som folklig aktivitet. Om folket aktiverades och krävde information skulle journalistiken bli bättre. Inget tyder på att en sådan utveckling är på väg. Journalister jobbar inte för att upplysa utan för att sälja. Anders R Olsson varnar: Vår tids journalistik banar väg för en sämre fungerande demokrati.
En ny bok
Anders R Olsson
Lögn, förbannad lögn och journalistik
Natur och Kultur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!