En ny bok: Den dyra billiga maten
I min familj köper vi mat på ICA Stormarknad. När jag ska ha falukorv väljer jag en som det står ICA på. Det känns som om märket ICA garanterar kvalitet och dessutom är den billig. Den allra billigaste heter Euroshopper men det tycker jag låter skumt. Efter att ha läst den här boken inser jag att jag varit naiv.
Att mat är en sorglig historia har vi läst tidigare. Men det verkar bli värre. Nu manar livsmedelsarbetarna oss att köpa kvalitetsmärkt mat - om vi har råd förstås. Om fryst lax berättas att den odlats i Norge, fileas och packas i Bangkok. (Bild ur boken).
Foto:
Tre jättar dominerar dagligvaruhandeln i vårt land. Störst är ICA (med bl a Maxi). De andra är Axfood (med Willys) och Coop. ICA ägs av världens tredje största dagligvaruföretag Ahold som styrs från Holland.
Vad är förresten svenskt i dag? Pripps, Abba, Önos, Findus, Marabou, GB-glass är exempel på sånt som hamnat i utländsk ägo.
EMV - Egen Märkes Vara - har olika namn hos de tre stora. Målet är att pressa priserna. Namnet ägs av beställaren och leverantörerna tvingas göra skitjobbet, dvs sänka kostnaderna, piska på de anställda, idka djurplågeri, riskera miljön och kränka mänskliga rättigheter för att få beställningar.
Kyckling är den förädlade produkt som det handlas mest med i världen. Det är billig mat. Men bakom låga priser finns en brutal verklighet med otrygga jobb och fusk med kvaliteten.
Kycklingbröst kan bestå av 54 procent kyckling och resten uppumpat med hydroliserat protein av hud, skinn, ben och fjädrar eller kasserade grisdelar.
Findus hämtar kyckling till sina färdigrätter från thailändska livsmedelsjätten CP Group som är emot fackföreningar och använder oorganiserad arbetskraft. ICAs billiga kyckling kommer från Brasilien där 2,5 miljoner jobbar i kycklingindustrin och tiotusentals kvinnor får sina kroppar förstörda av ensidigt arbete och högt tempo.
Euroshoppers varmkorv har en kötthalt på 34 procent och borde kallas potatiskorv. Lidl pumpar saltlake i köttet och säljer det som rent kött.
ICA har flyttat sina inköp av bacon från Sverige till danska Tulip som byggt fabrik i Tyskland med billig arbetskraft från Östeuropa. ICAs billighetsmjölk med lång hållbarhet tillverkas i Tjeckien.
En växande del av vår vardagsmat är tillverkad på andra sidan jordklotet. Torsken fångas i Barents hav, fryses och skickas till Kina, fileas där och fryses igen för att säljas i Sverige. Kyckling från Thailand och Brasilien packas om och säljs som holländsk och tysk utan salmonellakontroll.
Nu letar de stora handelskedjorna efter EMV-leverantörer i hela världen. ICA, Axfood och Coop har satt som mål att höja sin EMV-andel till 25 procent. En fjärdedel av vår mat blir anonymiserad till ursprung, innehåll och kvalitet.
De som pressar våra matpriser utan att behöva snåla för egen del är de stora dagligvarujättarnas vd:ar. Boken nämner som exempel Kenneth Bengtsson på ICA i Sverige som tjänar 25 000 kronor om dagen.
I den här boken kommer livsmedelsarbetarna till tals. Det är de som vet vad som är bra mat. De vill att vi ska se på kvalitet, inte bara på pris, att vi ska säga nej till EMV och köpa svenskproducerat. Samt Kravmärkt, Rättvisemärkt och Nyckelhålsmärkt - så långt vi har råd.
Billig mat - en dyr affär
Premiss förlag/Livsmedelsarbetarförbundet