Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En minnesvärd konsert

NORRKÖPING
I kväll ges Carmina Burana i Hörsalen - av en skara sångare mellan nio och sextio år.
- Den kraftiga rytmen och kombinationen av piano och slagverk fångar barnen, säger Maria Nicoleta Todea, musiklärare på Rudolf Steinersskolan.

Kultur och Nöje2002-05-03 00:00
Kvällens konsert är ett samarbete mellan olika åldrar, mellan olika städer och mellan proffs och amatörer.
- Barnen tycker att det är spännande. Det här är en otroligt häftig upplevelse för dem och ett unikt samarbete, säger Maria Nicoleta Todea.
- Mina elever får möta andra barn som har kämpat med samma svåra partier, och när de möts låter helt plötsligt fantastiskt, fortsätter hon.

<b>Inblick i en konstnärlig process</b>
Tanken med projektet är att eleverna, som går i årskurs tre och uppåt, ska få ett minne för livet genom att prova att stå på scenen i en riktig konsertlokal inför en förväntansfull publik. Men skolbarnen får också en inblick i konstnärlig process och se hur professionella sångare arbetar.
I konserten medverkar barn- och ungdomar från Rudolf Steinersskolan i Norrköping, Mikaeliskolan i Nyköping och Martinskolan i Stockholm samt de båda Stockholmskörerna Näktergalningarna och Con Briokören. För slagverket svarar Kulturskolan i Nyköping. De solister som medverkar är sopranen Pernilla Landqvist, tenoren Mikael Stenbaek och Mattias Nilsson, baryton.
Carmina Burana valdes eftersom det är ett modernt, lättillgängligt och älskat stycke, förklarar Maria Nicoleta Todea.

<b>Texter om dygder och laster</b>
Verket komponerades av Carl Orff 1935. Texterna är dikter på latin och gammal "medelhögtyska" från 1200-talet som hittades i ett kloster i början av 1800-talet. De handlar bland annnat om mänskliga laster, som snikenhet, om spirande kärlek och kroglivets fröjder och fördärv.
Två konserter ges i hörsalen i kväll. Sedan fortsätter waldorfelevernas miniturné till Nyköping och Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!