Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En mer läskig version

2008 hade Låt den rätte komma in Sverigepremiär på Norrköpings filmfestival. Knappt tre år senare är den amerikanska versionen av filmen släppt på bio. Det är fullt naturligt att tycka att den här versionen är onödig.

Foto: Photo Credit: Saeed Adyani

Kultur och Nöje2011-04-26 03:00

Nyinspelningar ska väl ändå vara av en äldre film och ge något till en ny publik. Tyvärr är verkligheten så att amerikansk publik har svårt för textade filmer. Så nu har Let Me In gjorts ändå. Ovanligt nog delvis vassare än originalet.

Matt Reeves som har gjort Cloverfield har exempelvis tagit bort en del oklara element som fanns i Låt den rätte komma in. Den som inte har läst boken har lättare att navigera sig igenom Let Me In eftersom otydligheter helt sonika tagits bort.


En del saker har förtydligats, exempelvis den relation Abby har med sin sambo. Karaktären som i den svenska filmen spelades av Per Ragnar var otydligt skissad i den svenska versionen medan det i den amerikanska visas större ömhet mellan honom och vampyren. Reeves har valt att tydligare visa vad de har varit för varandra en gång i tiden och vad Owen kommer att bli för Abby. Till filmens vinst, mystiken må vara mindre tät men känslorna kommer fram bättre i Let Me In.

Samtidigt behandlade Tomas Alfredsson skildringen av samhället bättre i Låt den rätte komma in. Reeves har lagt sin energi på att göra en stark genrefilm som engagerar, och på det sättet är den här filmen bättre. Däremot så är den svenska versionen en starkare historia, men inte lika stark film.

Matt Reeves har också gjort sin film något mer läskig, där huggtänder och våld var minimal i den svenska versionen är den något ökad i den amerikanska. Som väntat är det mesta lite mer uppskruvat i den amerikanska versionen. Pojken är nördigare, mobbarna är hårdare, kärlekshistorien mellan barnen mer explicit. Vad som fungerar bäst är en smaksak. Reeves har ändå lyckats hålla balansen och med amerikanska mått mätt är Let Me In fortfarande en subtil vampyrhistoria och det delvis på grund av att svenskar varit involverade även i denna version.

Let Me In

Filmstaden

Regi: Matt Reeves

I rollerna: Kodi Smit-McPhee, Chloe Moretz, Richard Jenkins m fl.
????

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!