En klassisk musikal på Östgötateatern
NORRKÖPINGErotik, mutskandaler, halsbrytande komik, kabarémusik och synd. Det är ingen vacker värld som blottas när ridån till Tolvskillingsoperan går upp.- Det är en vass skildring av hur det är att vara människa, säger Johan Celander, teaterchef och konstnärlig ledare.
Musikalen Tolvskillingsoperan hade premiär i Berlin 1928 och blev en dundersuccé. Om Östgötateaterns uppsättning med Richard Carlsohn i en av de bärande rollerna också blir det återstår att se. Om en vecka har den premiär. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Det är en tid präglad av osäkerhet i sviterna efter första världskriget, då Gud är död och forskningen säger att allt är relativt. Människan är utelämnad åt sina drifter, säger regissör Åsa Melldahl.
Åsa Melldahl har gjort en rad iscensättningar runt om i Sverige, t ex Mozarts Trollflöjten på Drottningholms slottsteater i somras. Men hon är kanske mest känd för sin tid som chef för Radioteatern och Göteborgsoperans barn- och ungdomsscen.
Tolvskillingsoperan skildrar en rad existenser på samhällets skuggsida. Här finns tiggarkungen Peachum, spelad av Peter Harryson och dottern Polly (Katarina Giotas) som gifter sig med banditen och kvinnokarlen Mac Heath, vars roll gestaltas av Richard Carlsohn.
En stor del av rollbesättningen består av skådespelare som vi inte är vana att se på Stora Teatern. Bland de ansikten vi är känner igen ifrån Östgötateatern finns Liselott Lindeborgs. Men det är nästan svårt att känna igen henne under de tjocka lagren av knallgrön ögonskugga och blodrött läppstift. Hon spelar en bitter bordelldrottning.
- Hon har utnyttjats och utvecklat en hårdhet. Det är lätt att en sådan här roll blir en yta, men den jag finner i texten är en väldigt sviken kvinna som skiter i nästan allt, tapperhet, skönhet..., säger hon.
I diket mellan scenen och publiken gömmer sig en 11-mannaorkester och framför Kurt Weills odödliga musik i originaltappning, under ledning av Janne Lindstedt.
- Musiken är jättebra, jag gör två panglåtar. Det är roligt att jobba med genomarbetade texter, säger Liselott Lindeborg.
Det är inte första gången Liselott spelar Bertolt Brecht. Tidigare har hon gjort i huvudrollen i Den goda människan.
- Brecht är djupsinning och konkret på samma gång. Det handlar om allt det dolda vi har inom oss, en fascinerande dubbelhet med både det onda och det goda.