Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En hyllning till människans bästa vän

Så här i slutet av året tänkte jag hylla människans bäste vän. Inte hunden alltså utan tv:n. Vi människor har en fascinerande relation till den där fyrkantiga apparaten. Medan tv-program är ett stort samtalsämne bland de flesta så är nästan alla av den typen som inte tittar så mycket på tv. Ingen tittar speciellt mycket alls på tv, ändå tittar miljoner varenda vecka.  Det är dags att stå upp för tv:n.

Foto:

Kultur och Nöje2008-12-30 03:00
För jag undrar vad människor gjorde utan den för 50 år sedan. För 200 år sedan var familjerna större och arbetet hängde över människor i överflöd. Blev du deprimerad, hade du tråkigt, behövde du distraherwas så löste sig allt sådant. Men vad gjorde egentligen människor när de hade det svårt på 70-talet? Ingen stor familj eller nära släkt att muntra upp och ändå tämligen rikligt med tid att försöka glömma sina sorger på. Här i Sverige hade vi två kanaler, som inte sände program speciellt ofta. I dagens kabel- och satellitgryta kan du nästan alltid hitta något. I ett land med så många ensamma människor som Sverige är teven en gudagåva. Det finns säkert de som tycker att det går att göra bättre saker med sin tid men ingenting omger dig och skjuter undan negativa tankemönster som några timmars television. Tv:n får dig att glömma på ett sätt som en bok inte kan konkurrera med. I ett egosamhälle där alla är upptagna med sina egna kalenderliv kan du inte förlita dig på vänner för att få det tomrum som familjerna en gång fyllde. Tv (och videofilmer via tv) är en superb lösning. Förutom den ovannämnda nyttan så har tv:n dessutom fått ett oförtjänt dåligt rykte som ytlighetens pyramidtopp. Men så är det inte. Tv kan vara ytlig (absolut!) men också djup, vetenskaplig, andlig, filosofisk, nyfiken och mycket annat. Precis som vilken bok som helst. Vi väljer själva vad vi vill se och det finns väldigt mycket att se. Det går att se värdelöst också, vars enda syfte är att få oss att köpa prylar. Men det går även att bli väldigt allmänbildad bara genom att äga en tv-apparat och inneha tv-licens. Under året visade en undersökning från Kamratposten att svenska barn inte gärna pratar med sina fäder. Bara 6 procent ville prata med pappa när de behövde det. Det satt en kvinna på ett morgonprogram, en familjepsykolog vars namn jag tyvärr glömt, och berättade att pappor kunde titta på tv med sina barn. Hon tyckte inte att det var en passiv förströelse att ägna sin tid åt. Tv-program fyller hjärnan och efteråt kan barnen prata med sin pappa om det de har sett. I den bioaktuella filmen "Australia" säger berättarrösten att hans vise morfar sagt att sagor/historier är det som binder ihop generationer av människor. Tv:n är vår tids största sagoberättare. Så, här i årets slut och under helger då ensamheten råder i öst, väst, norr och söder i vårt land, vill jag stå upp för den mångfacetterade vännen som kämpar emot tristessen. Livet vore lite tråkigare och ibland svårare utan den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!