Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En haltande historia

ANNETTE KULLENBERG
Den enögde älskaren
Lind & Co

Kultur och Nöje2003-09-01 06:00
I sjökrigsföring var amiralen Horatio Nelson ett taktiskt geni. Hans utstuderade ordergivning var enkel och klar men tillät ändå enskilda risktagningar från hans initiativrika kaptener. Han förbättrade livsvillkoren för manskapet i flottan och vann därmed deras respekt. Han var modig på gränsen till självförakt. Framför allt hade han turen med sig. Samtidigt var han fåfäng, odiplomatisk, sjuklig, otrogen och oerhört grym när han ansåg att grymhet passade honom bäst.

Hans kärlekshistoria med ambassadörens hustru, Emma Hamilton och hans respektlösa skamlöshet som tillät honom att bo i menage á trois med paret Hamilton, låter idag som en billig såpopera. Hans karaktär och hans kärlek till Emma är givna ämnen för ett otal böcker, så många att listan kan bli tjatig. Det krävs en ovanligt talangfull författare att åta sig att skriva ytterligare en roman med samma, gamla ingredienser. Barry Unsworth lyckades med denna bedrift i "Nelsons skugga", år 1999. Annette Kullenberg skulle kanske ha låtit sin skrivklåda mogna några år till innan hon sjösatte en så bräcklig farkost som denna i ett så stort litterärt hav.

Man blir lätt irriterad på Kullenbergs sätt att hoppa från Nelsons inre tankar eller brev till Emmas imaginära samtal med sig själv, innan ytterligare ett skutt tas till någon annan figurs inre monolog. Ibland förklarar dessa vilka de är och vilken förbindelse de har haft med "hjälten", men det tar ofelbart bort känslan av äkta spontanitet.
I synnerhet då det är lite si och så med kronologin. Nelson kunde inte veta att han skulle bli adlad ill lord före slaget vid Nilen? Och hur i all världen kunde han skriva, "VICTORY, det skepp som gjorde mig odödlig"? Postum efterklokhet i förväg! Hur kunde kaptensfrun Betsy Freemantle 1797 påminna honom om "min älskade Emma" när förhållandet började året efter? Ytterligare en pärla är att Nelson, som dog i oktober, 1805, "vet" om Napoleons seger vid Austerlitz, i december, smma år!

Det är beklagligt att Kullenberg hoppar över så många fakta som kan förklara ett och annat karaktärsdrag hos den hon kritiserar. Att fru Fanny Nelson var änka när hon gifte sig nämndes knappt. Inte ett ord yppas om alla Nelsons kärleksaffärer med andra kvinnor innan han träffade Emma. Hans oerhört stränga uppfostran som barn återges ej.

Kullenberg gör stort nummer av hans utmanande klädsel vid Trafalgar och att han sökte martyrdöden. Ärligt talat, en enarmad enögd amiral, världskänd efter slaget vid Nilen, skulle inte vara svår att hitta av en fientlig prickskytt, med eller utan krimskrams, eller hur? Förresten hette det franska flaggskeppet "Bucentaure" utan påhänget "Villeneuve", som var amiralens namn.

Intentionen med boken var bra men genomförandet kunde ha varit bättre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!