Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"En dag som jag aldrig kommer att glömma"

Foto: Jonas Malm, Kriminalvården

Kultur och Nöje2012-10-06 07:25

God morgon kära Folkbladet läsare!

I onsdags var det exakt 40 år sedan Johnny Cash gjorde sin historiska inspelning innanför murarna på Österåker. Jag var inbjuden av Kriminalvården och det blev en dag som jag aldrig kommer att glömma.

De åtta meter höga murarna inger respekt och det brutala ljudet av en fängelseport som slås igen bakom oss är lite overkligt. En rigorös säkerhetskontroll följer innan vi är inne på anstalten som idag har 120 intagna.

Klockan är strax före 12 och stämningen är dämpad efter ett kort anförande hålls en tyst minut till minne av den mördade kvinnliga vårdaren Karen Gebreab som slogs ihjäl brutalt av en intagen på häktet i Huddinge 3 oktober 2011.

I den spartanska matsalen bjuds vi på samma lunch som fångarna. Korvgryta med ris sallad samt en banan. Smakar helt ok. Känner verkligen musikens historiska vingslag när en vårdare påpekar att vi går igenom samma gallerdörr som Cash, Carl Perkins, The Tennessee Three och Larry Butler gick in på anstalten den där sälla höstdagen.

Går en rysning genom hela kroppen när jag kliver in i den lilla lokalen "Forum". I ett hörn på scen står ett slitet piano samma som Larry Butler spelade på under inspelningen 1972.

På scenen har dagens artister Fredrik Lundman och kompbandet The Big Rockets riggat upp inför dagens tre spelningar. På grund av säkerhet får högst 35 interner vara i lokalen samtidigt. ??Nu kommer dom?? säger anstaltens kulturproducent Ulf Kjell Gür och ett 30-tal män i kriminalvårdens gråa kläder och sandaler slår sig ner bredvid oss.

Får en känsla av att medverka i en amerikansk film när jag tittar mig runt. Omgivna av ett tiotal vårdare sitter dessa interner, vältränade, rakade hjässor och många tatuerade. Klockan 13.10 intog Johnny Cash scenen då och idag är det på samma klockslag 20-årige Piteå-sonen Fredrik Lundmans tur att inta scenen uppbackad av excellenta rockabillybandet The Big Rockets river igång med Cocaine Blues, Get Rhythm, San Quentin en halvtimme senare avslutar grabbarna med en rykande Folsom Prison Blues. 'Lill Cash' har en överanskande mäktig stämma, känsla och en naturlig om en lite valpig scennärvaro. Grabben har ambitioner och tänker flytta till Nashville inom två år.

Efter showen blir Börje Lundberg och jag välkomnande upp på scenen för att prata om vår bok om Cash svenska äventyr och berätta lite personliga anekdoter om Cash. Blickar ut över åhörarna och ser en av Sveriges mest kända brottslingar dömd till livstid för mord. Männen lyssnar andäktigt och intresserat, inga burop här inte. Jag har berättat om Johnny Cash för tusentals personer genom åren men aldrig i en så laddad och tuff miljö. Det var här på denna scen som Lars Norén regisserade sin egen pjäs 7:3 med interner i rollerna 1999. Ett ambitöst projekt med Tony Olsson i en ledande roll som slutade med det grymma polis dubbelmordet i Malexander en solig majdag 1999.

Efter tre framträdanden är Lundberg och Lindfors och våra nya musikervänner helt slut när vi vandrar ut genom fängelseporten klockan 19. Skönt att andas in den friska höstluften och uppskatta att man är en fri man. Stort tack till sympatiska Håkan Lingblom från Kriminalvården som tog hand om oss helt suveränt!

Johnny Cashs fem bästa fängelselåtar:Folsom prison bluesI got stripesKate Give my love to RoseGreystone Chapel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!