En annorlunda bild av Zarah Leander
När Arbisteatern bestämde sig för att använda sig av ett nyskrivet manus föll valet på Gottfrid Grafströms musikal-varieté om Zarah Leander. Ett manus som visar mer av Zarah än den gängse bilden.
Karoline Aldén-Lidberg tolkar Zarah Leander på ett nytt sätt, om hon var vänlig mot Goebbels, spelad av Henrik Lundh kanske det var för att hon ville ha ut annat än vad vi valt att tro.
Foto: Forsby Jan
Någon som tagit reda på betydligt mer om Zarah Leander är manusförfattaren Gottfrid Grafström. Redan för 25 år sedan väcktes hans intresse och sedan dess har han bland annat varit i Tyskland för att prata med kollegor till Zarah och så har han pratat med hennes två barn. Allt för att få en bredare bild av en kvinna som kanske har förminskats till en nazistälskare. - Det pratas om att hon var nazist, men det sägs aldrig att till exempel Ingmar Bergman också var det, säger Gottfrid. Att det skulle vara frågan om att tvätta bort naziststämpeln från Zarah Leander avvisar regissören Robin Karlsson bestämt. - Jag har absolut ingen tanke på det, det handlar om att visa en bild till, en bredare bild och få publiken att åtminstone reflektera och diskutera kring vilken roll hon hade och viken roll artister hade och har, säger han. Från operan i Rom
Någon som definitivt visste minst om Zarah Leander är Chiara Cattaneo, men när hon och den andra koreografen Tobias Larsson bad sin kära vän komma till Arbis tvekade hon inte att mellanlanda i Sverige. - Det är första gången jag är i Sverige och efter att jag hört Tobias berätta om projektet så ville jag bara läsa mer och mer om den här Zarah, jag blev bara mer och mer intresserad, säger Chiara. Och det är inte vilken mellanlandning som helst som hon gör. - Hon kommer direkt från operan i Rom och om två veckor ska hon till La Scala i Milano, säger Robin som självklart önskar att de ska samarbeta mer i framtiden. - Jag tycker att det här är speciellt eftersom Zarah fick en stor chans i Tyskland och Tyskland har även gett mig mycket i min karriär, säger Chiara som gång på gång återkommer till vilket pris Zarah måste betalat för sin framgång. Mycket humor
Det här låter som ett mycket allvarsamt ämne att göra musikal-varieté på, kommer man att lämna föreställningen med en stor klump i magen? - Det kommer att bli mycket sång och musik och humor. Hitler och Goebbels sjunger och de är ju så tacksamma att göra, man känner ju direkt igen dem på mustaschernas storlek, säger Robin och berättar vidare om Stalin och de andra som hade makten under den tid då musikal-varietén utspelar sig. - Den fokuserar på Zarahs Tysklandsperiod 1936-1943 och är skriven med humor och värme, säger Gottfrid Grafström. Den 15 mars är det premiär.