Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En alltför kort inblick i Linnés värld

SVERKER SÖRLIN/OTTO FAGERSTEDT
Linné och hans apostlar
Natur & Kultur

Bananplantans blomma och frukt tillsammans med några insekter. Konstnären Maria Sibylla Merian reste till Surinam för att måla åren 1699-1701.

Bananplantans blomma och frukt tillsammans med några insekter. Konstnären Maria Sibylla Merian reste till Surinam för att måla åren 1699-1701.

Foto:

Kultur och Nöje2004-11-30 06:00
Den världsberömde botanisten Carl Linné föddes i maj, 1707. Om man vill tjäna en slant på hans jubileum, och jag misstänker att alltför många vill hoppa på den 300-åriga karusellen, gäller det att vara tidigt ute. Ett sätt är att skriva ett vinstgivande biografiskt verk som inte bara handlar om mannen själv - ett redan väl ältat ämne - utan också behandlar hans mindre omskrivna resande "apostlar".
En sådan heltäckande bok är behövlig och tanken är utmärkt. Emellertid, att träffa ett så viktigt mål kräver sin man om man skall kunna ge korrekta beskrivningar av dessa uppoffrande personer denna högst individuella samling. Ett engelskt företag lanserade ett liknande projekt för en tid sedan (£500/8.000 SEK per utgåva redan innan publicering!). Redan förhandsbroschyren innehöll många fel och jag tvivlar på fortsättningen.
Nu kommer Sverker Sörlin och SVT:s Otto Fagerstedt med ett ärlig försök att presentera Linné och hans pojkar i skrift, i en lika lättbegriplig form som de tidigare har presenterat samma människor i en tv-serie. Idén är strålande, men uppgiften att komprimera så mycket material på endast 212 sidor, av vilka ca en tredjedel är upptagna av bilder, har blivit övermäktig. Resultatet är en bildmässig dröm, med kartor, ritningar, porträtt i överflöd, men i saknad av tillräckligt utrymme, försedd med en relativt anspråkslöst text.
Om man till exempel vill veta födelse- eller dödsdagen för någon, är det inte alldeles lätt att hitta. Ganska mycket utrymme offras på relativt betydelselösa figurer som Anders Berlin, som skrev ett enda brev och dog två månader senare. Att hans chef på Bananaön tyckte han var alkoholist, berörs inte med ett ord. Liknande finkänslighet saknas helt i fallen med alkoholisten Rolander eller narkomanen Falck, där deras beroendeproblem diskuteras helt öppet.
Eftersom materialet till boken är av äldre datum är det kanske därför en del felaktigheter finns med i texten som handlar om bl.a. Anders Sparrman. Alkemisten August Nordenskjöld var inte med på resan med Sparrman 1787. Inte heller kunde han ha inverkan på senare delen av Sparrmans liv, eftersom han dog 1792. Den berömda slavskeppsbilden, som visas här, var inte ritad av C B Wadström utan av en kapten Parry.
Norrköpingsbon, C H Braad reste på samma båt och uträttade minst tjugo gånger så mycket som aposteln Torén, men blev grovt förbisedd av Linné.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!