Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Eirenreich gör upp med positiv psykologi

Kultur och Nöje2010-08-19 03:00
När Barbara Ehrenreich fick diagnosen bröstcancer 2000 fann hon, som den skarpsynta samhällskritiker hon var, sig nästan lika slagen av den "Rosa Bandet-kultur" som omger sjukdomen som av själva sjukdomen. Denna obevekligt flåshurtiga atmosfär, där cancerdiagnosen ses som en gåva, en chans att komma närmare Gud, att finna livets sanna mening. Denna påklistrade stämning gjorde henne både skam- och skuldtyngd.Barbara Ehrenreich kunde inte förstå varför den amerikanska kulturen fortfarande, trehundra år sedan upplysningstiden, var så förhäxad av magiskt tänkande och intuition. Ehrenreich granskning av historien om positivt tänkande börjar med en titt på dess ursprung, från dess grundare i New Thought-rörelsen i slutet av 1800-talet, till aktuella lärjungar som Oprah Winfrey till predikanter i framgångsteologin. Här avses alltså inte en jordnära, ickeintellektuell hoppfullhet eller äkta lycka, utan en filosofisk tankekonstruktion som Ehrenreich anser har blivit ett slags nationell, och numera internationell religion, en medhjälpare till kapitalismens konsumtionsglädje. I det amerikanska positiva tänkandets teoribild menar Ehrenreich att man hittar det man söker, som till exempel studier som proklamerar ett samband mellan en positiv attityd och överlevnad i cancer. Hon skärskådar såna studier och menar att de är fulla av problem, och att de oftast är diskvalificerade av seriösa forskare. Hon påpekar också att det kan vara "en stor bekvämlighet för hälso-och sjukvårdspersonal och även familj och vänner till de drabbade, att föredra falskt mod hos den sjuka, mot jämmer och klagan.", men att ett sånt tillkämpat leende lämnar patienterna i den obekväma situationen att dölja eller förneka deras verkliga ilska och sorg, av rädsla för att vara delaktig i sin egen sjukdom. Nya tester och formler har utarbetats av utövare av positiv psykologi, ett akademiskt område som fått betydande stöd från ultrakonservativa grupper. Ehrenreich påpekar att den "riktiga konservatismen lägger sitt engagemang för status quo, med alla dess orättvisor och maktmissbruk." Till skillnad från stipendium som syftar till att förstå eller lindra sociala problem. Positiv psykologi fokuserar bara på individens inställning till dessa problem, det är med andra ord ett kort hopp till synpunkten att lycka eller olycka är helt beroende av hur en person känner om sina omständigheter. Men tänk om omständigheterna är hemska? Hur sjutton ska man kunna känna sig tillfreds med livet i svåra, tunga lägen? Kan du säga "på de flesta sätt är mitt liv nära mitt ideal" om du precis blivit arbetslös eller om du har blivit utförsäkrad på grund av den förbannade "arbetslinjen", fast du fortfarande är sjuk? Barbara Ehrenreichs uppgörelse med den falska, självgoda positivismen är både uppfriskande och avslöjande. Att vara nöjd med sin usla lott är och förblir en slavmentalitet, hur man än vrider och vänder på det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!