Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dylan om sig

Nu är den äntligen här: Bob Dylans självbiografi. I tre år har legenden suttit framför en skrivmaskin och nedtecknat sitt liv. Resultatet är en bok som visserligen bjuder på några nyheter, men som inte skingrar den aura av mystik som alltid har omgivit Bob Dylan.

På den här bilden, tagen 1966, var Bob Dylan kanske på den absoluta toppen av sin karriär. USA hade börjat bubbla av protestlusta och det verkade som om Dylan satte ord på vad alla tänkte.
FOTO: PRESSENS BILD/ARKIV

På den här bilden, tagen 1966, var Bob Dylan kanske på den absoluta toppen av sin karriär. USA hade börjat bubbla av protestlusta och det verkade som om Dylan satte ord på vad alla tänkte. FOTO: PRESSENS BILD/ARKIV

Foto:

Kultur och Nöje2004-11-17 06:00
- Man kan ju inte påstå att man kommer honom in på livet direkt, säger Mats Gellerfelt, som översatt "Memoarer".
Nyheten slog ned som en bomb i slutet av sommaren: Bob Dylan skulle ge ut sin självbiografi. Äntligen skulle alla frågetecken rätas ut.
Men när boken, den första av tre, kom ut i USA i oktober var det inte många frågor som besvarades. I stället kunde besvikna dylanologer konstatera att han var minst lika hemlighetsfull som alltid. I stället skriver han detaljerat och ingående om personer han mött, ställen han spelat på, böcker han läst, artister han gillar och hur jobbigt det var att bli utsedd till talesman för en hel generation.
- Vad som är värdefullt är ju att detta är ett historiskt dokument i den moderna musikhistorien, säger journalisten Mats Gellerfelt, som översatt självbiografin, som kommer ut på svenska i dagarna.
Men helt befriad från överraskande fakta är inte "Memoarer". Framför allt beskriver Dylan hur han ville att folk skulle glömma honom när han var som störst. Han ville inte vara den ledargestalt och förgrundsfigur som det kokande sena 60-talet ville göra honom till.

Önskad
- Det var som om tidsandan väntade på en ung man som skulle vara kritisk mot det militära etablissemanget, det militärindustriella komplexet, Vietnamkriget och så vidare. Och det var han ju också, han var en utlöpare av en amerikansk radikal tradition. Men han ville inte utses till någon ledare, säger Mats Gellerfelt.
Har du fått någon kläm på honom som person? Vem är han?
- Han framstår ju som en enstöring. Man får inte intrycket av att han umgås med några ungdomskamrater till exempel. Hade han lämnat hemstaden så hade han. Han har några minnesbilder av hur han skjuter slangbella och spelar ishockey - och det skulle man ju vilja veta mer om.
Bob Dylans storhet är det ingen som betvivlar. Men för att vara legend, är hans musik förvånansvärt svår att ta till sig. Många stör sig på hans gnälliga röst, hans stundtals taffliga munspel och hans monotona låtar.
Kan man förklara hans storhet?
- Varför älskar alla Slas, som skriver samma bok varje gång? Jo, för att det finns en stämning som sitter kvar. Och det är väl det som är ett geni; att kunna skapa någonting som man känner är fantastiskt, utan att kunna förklara varför.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!