Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dunkel tid ger fantasin spelrum

Intresset för historia har kommit starkt de senaste tio åren eller så. Det är framförallt medeltiden som boomat rejält och än verkar det inte toppen vara nådd. Jag har naturligtvis Gästabudet i Söderköping i färskt minne och det är ju onekligen fascinerande.

Kultur och Nöje2008-10-03 07:54

Horder med människor som klär sig i kläder med ett historiskt spann på kanske 200 år och som även agerar utifrån ett fiktivt medeltidsperspektiv med riddarspel och allt. Men varför just medeltiden?
Ja, det är väl inte riktigt lika hippt att köra karoliner-looken från 1700-talet med tanke på att nynassarna har tagit Kalle dussin till sitt hjärta. Men den främsta orsaken är nog helt enkelt att vi vet för mycket om exempelvis 1600- och 1700-talen. Det är ganska historiskt genomlyst, inte minst genom Peter Englunds arbeten, och därigenom lite låst. Nej, bättre då med vikingatid till medeltid där källorna är få och möjligheterna att fylla i med sina egna fantasier, önskningar och behov är enorma.

Kanske skulle man kunna se dagens föreställningar om medeltiden som ett mått på vad många saknar i det moderna samhället. En genomgående föreställning om medeltiden är t ex mystiken och magin, naturreligionen.
Jo, vi här i Sverige lever ju i ett genomsekulariserat samhälle där religionen antingen desperat försöker anpassa sig till samhället i övrigt och hålla en låg profil eller också antar sektlika former som isolerar sig.
Vi har nog ett underskott på andlighet, vilket också visar sig i intresset för new age av allehanda sorter. Jag tror att det finns ganska många gemensamma nämnare där, liksom till rollspels- och lajv-kulturen.
Överhuvudtaget kanske man kan se medeltids- likväl som new age-intresset som en slags protest mot moderniteten, mot det rätvinkliga, fastlagda, logiska och rationella. En längtan till äkthet och ursprunglighet helt enkelt.
Här ska påminnas om att religionens makt på medeltiden var näst intill absolut och ofattbart rigid. Vad gäller new age så är väl inte det första ord man tänker på äkthet, snarare är det väl svårt att hitta en bransch lika vidöppen för geshäft.

Men det där med äkthet kan ju också skapa problem, trots – eller tack vare – att vi vet så lite om hur medeltiden egentligen såg ut. Det blev väldigt tydligt på eldshowen under Gästabudet när den ackompanjerande ”medeltida” musikgruppen plötsligt slängde in låten ”Kalashnikov” från en Kusturicafilm. Alltså relativt nyskriven musik från Balkan.
Det kanske bara var jag som upptäckte det, de flesta såg det nog bara som typisk ”medeltidsmusik”. Då uppkommer frågan: Vad var egentligen ursprunget på resten av musiken? Det fanns nämligen inget ordentligt noteringssystem för musik på medeltiden. Min gissning är att källäget vad gäller folklig medeltida musik är ganska magert. Vi kan inte veta säkert, vi kan bara chansa. Och det gäller ganska mycket vad gäller medeltiden.
Det är lite av ”Sagan om ringen”-julafton på något sätt. Fritt fram för eget input. Och det behöver inte vara något fel med det. En god maskerad förlänger livet!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!