Drags kraftverk mot en ny vår
Ett nytt arbetslivsmuseum invigs idag i Norrköpings industrilandskap. Den mångkunniga känner igen lokalerna med det svart/vit-rutiga stengolvet och de tre gigantiska krafthjulen. Men nu kommer nya effekter in i det gamla.
Lars Andersson och Manuel di Barbora, kulturarbetare bakom projektet Drags kraftverk - arbetslivsmuseum. Foto: Anita Kjellberg
Foto:
Kraftsttionen Drags får ny betydelse.
- Vi vill ge möjlighet till en annan gestaltning av det gamla temat vatten, kraft och textil, säger Lars Andersson, en av initiativtagarna. Han är f.d elev på KSM-programmet (Kultur, samhälle och mediegestaltning) på Campus och har arbetat tillsammans med Manuel Di Barbora och några nuvarande elever.
Museets ingång hittar man nu från gångbron utmed Drags, utmed Strömmen, från den upphöjda innergården.
Eleverna har fått hyra Centralbadet för att spela in filmen som gjorts med speciell ljussättning.
- De gamla arbetslivsmuseerna lever ofta på ideella krafter, det är eldsjälar som kan berätta hur det var förr, de minns sitt eget arbete. Det finns 2.550 sådana runt om i landet och det är värdefullt, men också en hotad verksamhet. De som driver den är gamla. Det här blir ett annat sätt att berätta, säger Lars Andersson.
Det talar om ett modernt utställningsspråk och hur de har fått stöd i jobbet av Arbetets museum.
- Drags är ju en av symbolerna för det gamla industrilandskapet och den industriella epoken som är förbi i Norrköping. Men människor har alltid sökt sig till vatten, kraften fanns här och textilen tillhör den här platsen på ett särskilt sätt. Det kan vi fortfarande exponera och berätta om.
Förr visade man fakta, nu handlar det oftast om att ge känslor genom upplevelser. Efter 15 års tystnad - det var 1990 verksamheten stängdes i Drags, kan det bli ett nytt liv i detta unika rum.
Efter invigningen i morgon blir det öppet kl. 16-20 i helgerna och i övrigt tisdags- och torsdagskvällar kl. 16-20.
Nya utställningar kommer sedan att följa, en ljusdesigner ska närmast göra om rummet på sitt sätt.
- Den här lokalen är väldigt mäktig i sig själv så man måste ta mycket hänsyn till det, säger Lars. Man får "vara mjuk" och ta vara på de starka uttryck som redan finns.
Bidrag till den här idén kommer både från Riksantikvarieämbetet och Östsam. Riksbyggen som äger huset har också varit tillmötesgående.
Senare i vår nämns utställare som Per Hüttner (boende Paris men en tid lärare på Campus) och Lisskulla Moltke Hoff som några av de aktuella.