Dokumentären ”Inequality For All” kommer att få dig att skratta. Den kommer att få dig att känna frustration. Den kommer också att få dig att fundera hur en dokumentär om ekonomi blev så underhållande. Förmodligen kommer du även att fälla några tårar.
De senaste två åren har filmer om den ekonomiska orättvisan i världen haglat. Vi har bland annat haft Stefan Jarls ”Godheten”, ”The Spirit of 45” och ”The Inside Job”, den mest kända inom kategorin. Glöm ”The Inside Job”, den må vara skarp men ”Inequality For All” är skolexempel på hur en film om gapet mellan fattiga och rika borde göras. För det första har Jacob Kornbluth utgått från Robert Reich. Reich är en erfaren före detta arbetsmarknadsminister under Bill Clinton, professor (Berkley University och Harvard tidigare), författare, politisk kommentator samt arbetat för både Gerald Ford och Jimmy Carter. Om det är någon som har varit på insidan är det han. Att han dessutom är charmig, tydlig och pedagogisk är detaljer som filmen verkligen vinner på.
På många sätt påminner ”Inequality For All” om ”En obekväm sanning”. Reich visar ett historiskt perspektiv med diagram som synliggör mönster. Först definierar han två utgångspunkter i amerikansk ekonomisk historia. Depressionen på 20-talet och slutet av 70-talet, brytpunkter som visar att ekonomin alltid varit svagast när inkomstskillnaderna varit som störst. Det sammanföll med stagnering av löner och utslagning av fackföreningsrörelsen. Reich visar mycket tydligt att lönerna för de med lägst inkomst i princip gått ner medan de rikaste har fått tre gånger så mycket i plånboken sedan 80-talet.
Många olika personer från olika kretsar intervjuas i filmen. Mormoner som av religiösa skäl röstat på republikanerna men börjar ifrågasätta varför de betalar mer skatt än Mitt Romney. Miljardären som medger att han tidigare viftat undan argument om jämlikhet med ’du förstår inte hur ekonomi fungerar’. Senatorn som en gång ansågs vara högervriden men beskylls för att vara kommunist i dagens USA.
Den röda tråden i filmen är en klass Reich har på universitetet Berkley i ämnet ”Wealth and Poverty”. Föreläsningsscenerna bryts av med intervjuer och Reichs egna beskrivningar. Tempot är imponerande och Reichs förmåga att vara personlig är ytterligare en dimension som lyfter dokumentären. Att centrera filmen kring den varme, intelligente, välutbildade, erfarne och karismatiske man är Jacob Kornbluths genidrag.
Budskapet är Robert Reich tydliga budskap, alla tjänar på jämlikhet. Gapet mellan fattiga och rika eroderar demokratin. Balansen mellan hård fakta och emotionella aspekter är helt perfekt. Oavsett om man håller med honom eller inte så har ingen lyckats vara så övertygande tidigare. Missa inte den här filmen.