Doften av en polka, en alfa eller en seg råtta

Sidenglänsande polkagrisar.
Salmiak i småbitar i orange askar.
Tomtebrus.
Toy i små fyrkantiga paket med tre bitar.
Ljuva minnen, sånt som folk gör böcker om nuförtiden.

Foto:

Kultur och Nöje2006-10-28 06:00
Som Nostalgiboken om Godis & Glass som hela titeln låter.
Alla blir förtjusta. Alla har ett förhållande, från 50-talet och framåt.
Bara innehållsförteckningen: Ako-kola, Bugg, Chokladpuck, Dixie, Emser, Friska fläktar osv. Det handlar ju om hur gammal man är, förtjusningen blir kanske som störst när man blir påmind om sådant man glömt. Men det finns något för alla, olika decennier har sina highlights.

Visst minns man tiden då glasspinnen var en obeskrivlig lyx, men alfapastillens smak är okänd för den här anmälaren - med sina fotbollsstjärnebilder i askenvar det klart killgodis.
Bilderna är läckra, gamla söta godispåsar och glada karamellburkar blandas med andra tidsbilder av barn. Reklamen förstås, från Alice Babs tuggummin till Patrik Sjöberg som sålde sig till Mer äpple. Maraboustjärnan.
Sega fakta - en rosa sanning från stenåldern. Hör också till Det ljuva livet. Alltså ett historiskt bevis för att människan alltid har sökt det söta som njutning.
Lakritspipan, still going.

Många berättar minnen, när intresset vaknade för Rixi, Dixie, Pommac, Kalles, sega råttorna, Nickel - en särskild favorit, utom en viss färg. Non Stop dekorerar sidorna i denna söta historia, Käck, ser den inte likadan ut idag?

Så här kan det heta:
"Barndomens läckerglassar glömmer jag aldrig: SimSalabim - jordgubbsglass med mjuk kola inuti. Djungelpinne - sasftis med banan- och chokladsmak och saftispinnen Superjet."
Skriver Anne, född 1955.

Kommer på mig med att sakna Tjong och de röda äppelklubborna. Vilken miss!.
Allt är hursomhelst farligt fel, just sånt vi inte ska ha, sånt som barn bara får på lördagar nuförtiden och kanske just därför alltid åtråvärt. Säg Aladdin...

En sötnosig onöda.
En ny bok
Nostalgiboken om Godis & Glass
Annica Triberg & Eva Kallhed
Foto: Albert Håkansson
Grenadine förlag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!