Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Djupa spår hos  folk och natur

Kultur och Nöje2008-02-22 07:40

Colin Robins är fotograf och lärare vid Cornwall College i England.
Den del av Cornwall där han bor domineras av arvet från tvåhundra års intensiv utvinning av kaolin, porslinslera. Det fick honom att färdas genom tre världsdelar för att fotografera spåren av den vita gruvdriften. Spår som alla leder till människor.
– Jag skulle kunnat fotografera maskiner och mer från själva gruvorna, men då skulle fokus hamnat på företagen som skulle fått all uppmärksamhet. Jag ville visa människorna och vilka spår gruvdriften satt i dem, säger Colin Robins.
Bilderna visar människor, omgivningar och konsekvenser. Många gånger är det omöjligt att veta i vilken världsdel Colin Robins befunnit sig. Färgerna är desamma, husen , träden. Texterna på människornas kläder förvirrar.
– Det står New York på hans tröja, men han befinner sig i en annan världsdel, säger Colin Robins.

Istället är det oftast först när vi kommer inomhus, hem till människorna som olikheterna ger sig tillkänna. Det är då vi förstår att vi är i Kina, eller Italien och inte i Ukraina.
Det finns en ödslighet i bilderna, ett stick av lämnande. Av övergivenhet. Människorna finns kvar och dammet, resterna av det vita. Som om gruvorna tömts och företagen dragit vidare.
Till synes. Men gruvdriften finns kvar och till Sundsvall kommer skeppsvis av kaolin och Colin Robins har följt den vita gruvdriften från utvinning till industriell användning i tillverkning av bland annat papper, tandkräm och blöjor.
– Det blir vitare, jämnare när man tillverkar papper, säger Colin Robins.
Annars är vi kanske mest vana att se den vita Italienska marmorn skulpterad.
– Det är lustigt, statyer som förr bara sågs i det gamla Grekland och i Rom ses nu i amerikanskea trädgårdar. Det har blivit kitsch, säger Colin Robins.

Människorna avporträtterade av Colin Robins ser lite kantstötta ut, någon har förlorat en kroppsdel. Det är så det farliga i gruvdriften visar sig. Inte i dammet. Tyngden, sprängmedlen.
Colin Robins berättar dock att jobben i gruvorna är relativt välbetalda i förhållande till andra arbeten i regionerna, men när man ser bilderna där folk använt kasserade sågblad till trädgårdsstängsel och där marmorrester blivit till trädgårdsplattor ser det allt annat än rikt ut. Oavsett var i världen man befinner sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!