Ett svenskt “Twin Peaks”. Så har nya “Jordskott” (SVT) beskrivits. Jag förstår kopplingen. Den scen i första avsnittet där huvudpersonen Eva och stans polischef sitter på nåt fik och äter hjortronpaj – och dessutom pratar om hjortronpajen – kan inte tolkas som något annat än en hommage till Twin peaks. Men en svala gör som bekant ingen sommar och jag tror att serien får sluta flörta med sina förebilder om den ska få egen kredd.
Twin Peaks ska ju nästa år komma tillbaka (som jag tidigare skrivit – de stora succeerna återupplivas en efter en). Den nya serien ska utspela sig i nutid. Kyle McLachlan återvänder till rollen som special agent Dale Cooper och ett flertal andra från orginalserien har redan sagt att de kommer att medverka. Märkligast är kanske Sheryl Lee. Hon spelade Laura Palmer – som ju är död. Sedan dök hon upp som Laura Palmers kusin – som också dog. Men det vore inte en David Lynch-produktion om det inte vore lite märkligt. Vem vet, Sheryl Lee kanske bara kommer att medverka i drömsekvenser?
Jag älskade orginalserien och ser fram emot fortsättningen. Det är den enda tv-serie som gett mig mardrömmar. Jag somnade en gång framför tv:n med Twin peaks rullande och vaknade övertygad om att Killer Bob var i rummet.
Det är inte bara Jordskott som inspirerats av Twin peaks. Britiska serien “Fortitude” (SVT) som börjar på söndag beskrivs som Twin peaks i arktisk miljö. Jag tror att om inte det varit 24-årsjubileum för Twin peaks i år hade vi inte sett alla dessa referenser.
I ett samhälle som beskrivs som “världens tryggaste” begås ett mord. (Känns det bekant?) Vitt, vackert landskap och suggestiv musik utgör fonden. Lokalbefolkningen skakas om och föreställningen kan börja …
Aina Lessefrån Norrköping som var med i Paradise hotel är nu aktuell i “Realitystjärnorna på Godset”. Hon lyckas hantera Gunilla Persson riktigt bra. Undrar när det ska gå åt skogen? Hon lyckas ju komma i konflikt med alla.
När jag var liten trodde vi att ingen i USA sa hejdå när de la på luren. Så var det nämligen i “Dallas”, “Dynastin” och de andra amerikanska serier vi såg. Nånting har hänt med amerikansk drama. Nu förtiden gör alla det. Inte har de perfekt hår när de vaknar heller.
När jag pluggade film & tv för tjugo år sen sa man att brittisk drama behandlade arbetarklassen och amerikanska överklassen. Det stämmer inte heller längre. Har den amerikanska drömmen krackelerat? Och har britterna förlorat sig i överklassromantik med “Downton Abbey” och “Mr Selfridge”? Det vore ett ämne för “tv-cirkeln” att spekulera i ...