Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det går an angår alla än

Mycket av handlingen i Det går an, utspelas på en båtresa och här ses Sara och sergeant Albert (Mala Kyndel och Joel Almroth) i en av scenerna vid båtrelingen.

Mycket av handlingen i Det går an, utspelas på en båtresa och här ses Sara och sergeant Albert (Mala Kyndel och Joel Almroth) i en av scenerna vid båtrelingen.

Foto: Titti Olovsson

Kultur och Nöje2012-06-04 10:02

Det går an

Dramatisering: Eva Sköld

Prod. och regi: Sarring

Kulturproduktion AB

Scenografi: Lennart Holmquist

Kostym: Kerstin Kalered

Teknik: David Söderström

I rollerna: Mala Kyndel, Joel Almroth, Göran Sarring

Almqvists lilla mästerstycke kan fira nya triumfer på Löfstad slott. Den här gången med Mala Kyndel som den lika beskäftiga som klarsynta Sara Videbeck där hon möter den dittills tämligen obekymrade sergeanten Albert, Joel Almroth.

Pjäsen beskrivs i programbladet som Årets charmigaste sommarteater. Det finns inga som helst skäl att säga emot - inte minst som föreställningen är den första att ha premiär i Norrköping med omnejd för säsongen.

Men visst är det charmigt som sjutton, hursomhelst. Almqvist sände ut denna muntra men säkert djupt kända brandfackla för snart 200 år sedan (1830) och ändå ger varje framförande känslor som gör att man vill att varenda unge ska läsa och diskutera texten. Eller unga vuxna som pjäsens par, till påminnelse. Åt pepparn med äktenskapet som heligt sakrament, fram för de fria individerna, tillsammanslevande av kärlek, med varsina egna ekonomier, glasmästardottern Sara erbjuder sin sergeant samboskap under samma tak. Take it or leave it liksom.

Albert, övertalad och kanske övertygad, under den ångbåtsfärd från Stockholm via Arboga till Saras Lidköping, den tid de två har att mötas, bli förälskade, jämka samman sina skilda synpunkter - nåja, Saras synsätt är ju motorn. Hon som fostrats av ett kärvt liv med död far,psykiskt sjuk mor och som kvinna förhindrad att överta glasmästeriet, trots att hon låter väl så kunnig som någon mästare. Men hon ser möjligheterna och hon är alldeles klar över hur hon vill ha det och det är

något Mala Kyndel övertygar om med exakt styrka i uttrycket. Joel Almroth har mer rollen av häpen, road publik, men vi vill ju gärna tro att han växer med sin Sara.

Så låter oss Almkvist i sitt lätta drama ändå känna en pust av romantik som finns i denna ideala och högst tilltalande tanke om kärlekens möjligheter. En medagerande regissör, Göran Sarring, är också berättare och binder samman texten i antydda småroller.

Ta en tröja extra och gör en utflykt till Gästabudssalen på Löfstad slott. Det går an angår alla än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!