Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den tar aldrig slut

Det här är en bok som aldrig tar slut. Man kan knappast läsa den rakt igenom. Roligast är att bläddra i den och hitta ord på måfå. Flata, hedersmord, knappnål, latte, mähä. Vad orden betyder och varifrån de kommer och ibland hur de används. Kofot blir i flertal inte kofötter utan kofotar.

Kultur och Nöje2007-12-08 00:15
Man kan också slå upp ord som man undrar över eller är nyfiken på. Jag prövar med qigong och queer och får intressanta förklaringar. Eftersom jag är uppvuxen i hysch-hyschets 1920- och 30-tal är jag alltid nyfiken på sk runda eller fula ord. Så snart jag får tag på en ordbok försöker jag slå upp t ex kuk. Finns inte sådana ord med betraktar jag boken som pryd och oanvändbar. Här sägs kuk vara känt från medeltiden med ursprung från ord som betytt liten eller utskjutande klump eller förhöjning i terrängen. Om Bo Bergman gått lite längre tillbaka kunde han kanske ha hittat ett trevligare släktskap för ordet. Det har jag gjort. I en av mina berättelser från vikingatiden finns en trälkvinnas pojke som lyft upp framskörtet på sin grova särk för att bära grenar och kottar däri. Han står med underkroppen synlig när en munk kommer ridande och säger: "Inte ska du stå med gåken bar!". Pojken förstår ingenting. Om han varit berest skulle han ha gissat att munken kom från irernas öar, "eftersom han brukade ordet gåk som där stavas gawk och som egentligen betyder gök och som på svearnas och göternas språk nämndes guk". Jag vill alltså härleda kuk från gök, Vilket dessutom går bra ihop med verbet göka. I min dyra Nationalencyklopedi påstås Kuk vara en arkeologisk fyndplats i Nya Guinea och inget annat. I Stora Fula Ordboken (Carlssons) ägnar Bengt Dagrin mer än två spalter åt det lilla ordet. Svenska Akademin är mest kortfattad i sin ordlista: manligt könsorgan, penis. Men åter till Ordens ursprung. Bo Bergman är helt up to date. Han tar upp skitnödig och skitstövel och svartskalle och ägnar en hel spalt åt neger. Med imponerande kunskap behandlar han över tvåtusen ord. Många saknas förstås. Han har med tomtar och troll men inga spöken. Jag skulle gärna ha velat få veta något om modernist och moderat men de finns inte med. Man kan inte få allt. Om Ordens ursprung inte håller som uppslagsbok så räcker den länge att bläddra i och ger nyttiga och ibland överraskande kunskaper.
Bo Bergman Ordens ursprung Etymologisk ordbok Wahlström & Widstrand
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!