Den lilla stugan som startade det stora kriget
I Dresden, Ontario, Kanada ligger Josiah Hensons församlingskyrka och hem: "Onkel Toms stuga". Boken om hans liv kom ut för 150 år sedan. Och blev gnistan som tände det amerikanska inbördeskriget.- Jasså! Ni är den lilla damen som startade det stora kriget, lär president Abraham Lincoln ha sagt då han flera år senare mötte författarinnan Harriet Beecher Stowe (1811-1896).
Vid plantagen Carters Grove i Virginia har slavbyn byggts upp på nytt. 20 personer kunde dela de fönsterlösa husen med stampat jordgolv. Färgade får betalt för att spela slavar. FOTO: LENA FROM
Foto:
I berättelsen om Tom sammanfattas den brutala behandlingen av svarta genom slavauktioner, misshandel, våldtäkter, avslitna familjeband och orimlig lagstiftning. Men boken vittnar också om en oförvitlig övertygelse om frälsningen genom en tro som segrar över allt.
<b>Svart Kristusgestalt</b>
När vi möter Tom första gången bor han hos den snälle Mr Shelby i Kentucky, tillsammans med sin fru och sina tre barn. Men Mr Shelby har problem med ekonomin. Tom betingar samma pris som många övriga slavar tillsammans, eftersom han är så trogen, pålitlig och arbetsam. Säljs Tom slipper han splittra fler familjer än en. Så sker, och Tom fogar sig i sitt öde. Han säljs, och säljs igen. På varje ny plantage han kommer missionerar han. Ju längre söderut plantagen är belägen, desto mer misshandlas han. Boken slutar med att Tom piskas ihjäl.
I dag kan berättelsen kännas både överädel och naiv. Tom är en Kristusgestalt som troget bär sitt kors. Personerna, som i boken står för det goda, bär alla bibliska eller kyrkliga namn. Men på sin tid var boken en oerhörd provokation. Kristusgestalten var svart! Och Harriet Beecher Stowe gick lika hårt åt slavägarna i södern, som åt nordstaterna, vilka i sin politik inte stod för sitt slaverimotstånd annat än genom läpparnas bekännelse.
<b>Nyckel till stugan</b>
Boken blev omedelbart en bestseller. På mindre än ett år såldes 300 000 exemplar i USA och i Europa nådde boken snart miljonupplagor. Den översattes till ett 40-tal språk. Ända in på 1900-talet var den världens, efter Bibeln, mest spridda bok. På svenska utkom "Onkel Toms stuga" redan utgivningsåret 1852.
- Senare fick den stort inflytande framförallt genom barnbiblioteket Saga, som fanns på de flesta folkbibliotek, berättar Eva Nordlinder på Svenska barnboksinstitutet i Stockholm.
Som vuxenlitteratur har boken i Sverige i dag helt spelat ut sin roll. Som obligatorisk skollitteratur existerar den heller inte längre, även om berättelsen fortfarande kommer ut i ungdomsupplagor.
Till följd av bland annat slavägarnas protester mot boken som direkt lögnaktig, gav Harriet Beecher Stowe år 1853 ut en nyckel till "Onkel Toms stuga".
Där leder hon i bevis att de flesta av bokens episoder har verklighetsbakgrund. Josiah Hensons liv var ett av dem som låg till grund för karaktären Onkel Tom.
<b>Många likheter</b>
Liksom Onkel Tom föddes Josiah Henson i fångenskap. Liksom Tom blev han i vuxen ålder frälst på ett väckelsemöte. Hans mamma sparkades blodig undan när hon, liksom Toms, stred för att få behålla sin yngste hos sig när familjen splittrades på auktion. Precis som Tom, misshandlades Josiah Henson som straff för att han slagit en vit, sedan han tvingats agera livvakt åt sin berusade master. Och i likhet med Tom förde han på sin ägares uppdrag slavar genom fristaten Ohio till fortsatt slaveri i Kentucky.
Men till skillnad från romanfiguren Tom, rymmer Josiah Henson till slut. Ägaren har lovat att han ska få köpa sig själv fri, men skinnar honom bara på pengarna. Tillsammans med frun och barnen tar han sig till Kanada där han, 42 år gammal, lär sig läsa och skriva, blir predikant i The British Methodist Episcopal Church, friköper mark och startar en yrkesskola för fria svarta.
<b>Obesvarad fråga</b>
Byggnaderna finns kvar och är historiska minnesmärken. Museet är i dag ett av få i Nordamerika där man som vit besökare utgör en minoritet. Till skillnad från i sydstaterna, där plantagemuseerna gärna understryker att många slavar faktiskt behandlades väl av sina ägare, berättar museet här om flyktstrategier, otillräckliga matransoner och svek.
Möjligen är det dessa fakta som gör att boken "Onkel Toms stuga" fortfarande är en högst aktuell politisk brandfackla som i det djupt religiösa Amerika strör salt i oläkta sår. I slutordet frågar Harriet Beecher Stowe:
"Är ej varje amerikansk kristen skyldig den afrikanska folkstammen att söka gottgöra de orättvisor, som det amerikanska folket tillfogat negrerna?"
Slaveriet förbjöds vid inbördeskrigets slut 1865. Men i grunden ekar hennes fråga fortfarande obesvarad.
?Uncle Tom´s cabin, or Life among the lowly? publicerades först som följetong i tidningen National Era.
1852 kom boken, som på svenska fick titeln ?Onkel Toms stuga eller negerlifvet i amerikanska slafstaterna?.
Slavstaterna låg alla i den agrara södern och ansåg slaveriet vara en nödvändighet för odlingen av den ekonomiskt viktiga bomullen.
För att slåss för sin sak bröt sig South Carolina, Georgia, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana, Texas, Virginia, North Carolina, Tennessee och Arkansas ur unionen och bildade Amerikas konfedererade stater.
Då startade det amerikanska inbördeskriget som pågick 1861-65.