Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den ädla konsten att hitta på lösenord

Jag antar att vi i datoriseringens och elektronifieringens tidevarv bara blir fler och fler som med jämna mellanrum hamnar i lösenordsnojan.

Wiwi Samuelsson.

Wiwi Samuelsson.

Foto:

Kultur och Nöje2008-01-23 03:00
 Ni vet den där känslan som inträffar när man 1) har vaknat en morgon präglad av novemberdagens grå förtvivlan (Anm. Novemberdagens grå förtvivlan kan inträffa vilken månad som helst…) 2) med möda lyckats övertala sig själva att man SKA stiga upp och ta sig till jobbet trots att varenda cell i kroppen entydigt signalerar att man borde vända sig om i sängen och dra duntäcket tätare om sig och sova vidare 3) faktiskt TAGIT sig till jobbet och dimper ner framför datorn 4) slår på datorn och får beskedet: DU MÅSTE BYTA LÖSENORD. Den uppgiften är inte enkel, det ska gudarna veta. Ett LÖSENORD är minsann inte vilket ord som helst. Det ska exempelvis innehålla ett visst antal tecken, både bokstäver och siffror, både små och stora bokstäver och därutöver tecken av typ -, ! eller ?. Ett lösenord ska hållas hemligt och det får följaktligen INTE skrivas på en post-it-lapp och sättas fast på datorn, vilket vore praktiskt. Helst ska post-it-lappen bara sitta klistrad i lösenordsägarens minne och då gäller det ju att det är en kombination av bokstäver, siffror och tecken som är MÖJLIG att komma ihåg. Men ni får INTE ta era barns namn och födelsedatum och sådant, manar datasäkerhetsfolket. Det är alldeles för lätt för hackers att knäcka.. Det är inte konstigt att kallsvetten rinner längs ryggen medan man sitter där och försöker hitta på lösenord när man bara har EN "grace login" kvar. Själv har jag ofta fastnat för kartonger av olika slag exempelvis Vin-k18g, Pappk18g! eller helt enkelt K18ger? En del musikensembler har det också blivit genom åren av typ:Sax-6t1er och Korn1-6t1 och till musiktemat kan kanske även räknas de Sp11na! Jag saknar allt intresse för skjutvapen till vardags men i lösenorden öppnar sig dolda djup i konstruktioner som pis12an! och M8r&av4r. Den geologiska världen - eller är det den esoteriska ? - representeras av en Por4mul1! och min faiblesse för hästar kommer indirekt till uttryck det kärleksfulla Sad11x!et. För att knäcka vissa lösenord krävs förmodligen att man har haft fröken Frida Fridén som syslöjdslärarinna på grundskolan. Hon hade gjort egna kölappar, som vi elever fick ta om vi behövde hjälp och när hon ropade upp nummer 18 så gjorde hon det med det gamla uttalet A-DER-TON. Bara mot den bakgrunden kan lösenordsskapelser som Esk18nage och Skv18er förstås. För det sistnämnda måste man möjligen även känna till den uppstoppade korsningen mellan hare och tjäder i Sundsvall. Jag undrar hur mycket ungdom och arbetstid den svenska statsförvaltningen förslösat på att hitta på lösenord….
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!