Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Debatterad gaysåpa till Sverige

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)
För fem år sedan skapade homokyssen i "Rederiet" feta rubriker.
Idag har varenda svensk såpa med självaktning haft en.
Nu kommer "Queer as folk" till Sverige - bögsåpan som väckt ramaskri i hemlandet England.

”Queer as Folk” handlar om tre bögar som lever livet i Manchesters gaykvarter. Huvudrollerna spelas av Charlie Hunnam,  Aidan Gillen och Craig Kelly.	FOTO: SVT

”Queer as Folk” handlar om tre bögar som lever livet i Manchesters gaykvarter. Huvudrollerna spelas av Charlie Hunnam, Aidan Gillen och Craig Kelly. FOTO: SVT

Foto:

Kultur och Nöje2001-05-30 00:00
När Channel Four började visa den brittiska gaysåpan "Queer as folk" 1999 gick moralisterna i taket. Efter första avsnittets sexscener, där den 29-årige bögen Stuart (Aidan Gillen) förför den 15-årige Nathan (Charlie Hunnam), skrev engelska tidningar att serien var "moraliskt degenererande" och att sådana saker inte borde få visas på tv.
Kanske var temat extra känsligt eftersom England fortfarande har 18-årsgräns för homosexuella relationer.
Manusförfattaren Russell T Davies berättar i en intervju i en amerikansk tidning hur serien inledningsvis slaktades i media.
- De satt där i tv och sa "det här är motbjudande" som om de aldrig haft sex i hela sina liv... Fast om man tittade på dem kunde man förstås tro att det var sant.

<b>Inga moralkakor</b>
Samtidigt hyllades den kontroversiella såpan för sin rättframhet och sitt mod. För första gången i historien fanns det en tv-serie där alla viktiga karaktärer var homosexuella och som utspelade sig i gayvärlden utan pekpinnar eller moralkakor.
"Queer as folk" handlar om tre killar i Manchester och tar upp allt från engångsligg och toalettragg till droger och ångesten för att komma ut.
Serien är allt annat än politiskt korrekt och bland kritikerna fanns även gayorganisationer som tyckte att huvudpersonerna inte var särskilt bra representanter för homosexuella.
Ändå blev den en dundersuccé i England långt utanför gaykretsar. Programmet har sålts till en mängd europeiska länder och förra året kom en amerikansk upplaga av serien som handlar om fem bögar i Pittsburgh och deras lesbiska vänner.
När "Queer", som serien heter i svensk tv, får premiär i Sverige den 11 juni lär inte uppståndelsen bli lika stor.
För det första är svenska tittare inte lika känsliga som de brittiska och dessutom har det hänt mycket när det gäller homosexualitet på film och tv, från Tom Hanks och Antonia Banderas hastiga puss i 1993 års Aids-drama "Philadelphia" till den passionerade homokyssen i "Ally McBeal" häromsistens.
När två kvinnor kysste varandra i tv-serierna "Rosanne" och "Ellen" blev det tittarstorm i USA.
Även i Sverige väckte kärlekshistorien mellan Micki (Ola Forssmed) och Nikolaj (Patrik Bergner) en del uppmärksamhet, men sedan dess har nästan samtliga svenska såpor hakat på trenden. Det har homopussats i både "Vänner & fiender", "Skilda världar" och "Nudlar & Nollåttor", och förhoppningsvis är tittarna nu redo för en såpa med bögar, om bögar, av bögar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!