Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför dog Bellman

Foto: Sven Åsberg Scanpix

Kultur och Nöje2007-11-01 00:06
Den här lilla boken har en ovanlig tillkomsthistoria. Den beställdes av läromedelsförlagen, som ju med den nya tekniken ofta är utsatta för tjuvkopiering. Göran Hägg skulle skriva om upphovsrätten och de regler som gäller. Men kunnig och skicklig som han är gjorde han något mer än beställarna tänkt sig.På 70 sidor redogör han för författarnas villkor från 600-talet före vår tidräkning fram till i dag och en bit till. Han vinklar upp ämnet på Bellman som var Sveriges mesta kändis men ändå dog utfattig för att inga lagar skyddade hans upphovsrätt.I mänsklighetens tidiga historia krävdes ingen upphovsrätt. Berättelser gick från mun till mun. Några kunde så småningom bevaras i handskrifter. Först med tryckpressen på 1400-talet kunde det bli stora upplagor, men författarna måste fjäska för rika sponsorer för att överleva. Därav dessa hänförda hyllningar till alla slags sjaskiga tyranner som fyller litteraturhistorien genom hela handskriftstiden och ganska länge därefter, skriver Hägg.Bellman fick 50 riksdaler för Fredmans epistlar och dog fattig och utbränd 1795. Ett par år dessförinnan hade författares upphovsrätt stadgats i lag i Frankrike. I Sverige blev det skrivna författarens egendom först med 1810 års tryckfrihetsförordning. Någon ekonomisk ersättning stadgades inte. Den fick tvingas fram med facklig kamp.Författaren fick ett fåtal exemplar men vanligen inget mer, skriver Hägg om 1500-talet. Det systemet fanns kvar långt in i vår tid. Dan Andersson fick inga pengar för Svarta ballader 1917, bara tjugofem friexemplar. Hur mycket Bonniers tjänat på honom får vi aldrig veta. Själv fick jag 200 kronor i engångshonorar för min första bok 1945.Författarna har fått kämpa för sina villkor både mot förlagen och mot staten. I slutet av boken visas på bild hur något hundratal av oss bär bort våra böcker från Stadsbiblioteket vid Sveavägen i Stockholm när vi krävde ersättning för boklån.Varför dog Bellman? är en liten vacker bok. Den är rikt illustrerad med färgbilder och har tecknade anfanger som en medeltida handskrift.Ändå tycks boken inte ha blivit vad beställarna tänkt sig. Den handlar om författarnas villkor, inte om förlagens. Så en representant för läromedelsförlagen har lagt till ett slutkapitel som betonar lärobokens betydelse som "lärandets spjutspets".När detta skrivs har utgivarna ännu inte beslutat om boken ska säljas genom bokhandeln. Den ska delas ut, förmodligen till några som behöver påverkas. Vi andra kan köpa den direkt genom Föreningen Svenska Läromedel, www.fsl.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!