Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dan Andersson är blues på svenska

NORRKÖPING
Bakom Pär Sörmans föreställning "En spelmans saga" som ges i Norrköping på söndag ligger en mångårig fascination för diktaren Dan Andersson.
- Dan Andersson är svensk blues, säger Pär Sörman.

"Dan Andersson är svensk blues", säger Pär Sörman.

"Dan Andersson är svensk blues", säger Pär Sörman.

Foto:

Kultur och Nöje2003-01-24 00:00
Pär Sörman arbetade som skådespelare i 20 års tid och det var på Kronobergsteatern han ursprungligen gjorde föreställningen på 1980-talet.
- Därefter har föreställningen omarbetats och utvecklats. Jag har ciselerat och filat på den. Men föreställningen är väldigt anspråkslös. Den görs utan specialeffekter och bandinspelningar, säger Pär Sörman.
Pär vågade ta steget från teaterns trygga famn till att bli frilansande vissångare. På 70- och 80-talen provade han att leva som gatumusiker i Norden, Italien och Frankrike.

<b>Tufft att vara gatumusiker</b>
- Det var tufft att vara gatumusiker med fyllon, ungdomar som kom med bergsprängare på högsta volym och affärsidkare som stördes och tillkallade polis.
Att kombinera arbetet som vissångare med skådespeleri har visat sig omöjligt.
- När man bokat in konserter och annonserat i tidningar går det inte att plötsligt boka av dem när regissören tycker att det behövs fler repetitioner.
I föreställningen väver Pär Sörman samman visor och teater om Dan Anderssons tragiska livsöde som slutade cyanväteförgiftning på ett hotellrum i Stockholm när diktaren bara var 32 år gammal. Bland Dan Andersson-tolkningarna finns Till min syster, Jag väntar och Jungman Jansson. Pär Sörman framträder som två personer, dels som en berättare och dels i rollen som Dan Andersson.

<b>Resa till Fattigsverige</b>
- Genom hans diktning och livsöde träder man in i det gamla Fattigsverige, där fol låg ute vid kolmilor, bodde trångt och skötte skogsarbetet utan maskiner. Det är ett Sverige som känns främmande för oss, men det är faktiskt inte är särskilt länge sedan. Den verkligheten har upplevts av människor som lever idag.
Instrumenten som används är gitarr, munspel, skedar och ett gammalt dragspelsinstrument med sexkantig form som kallas consertina. Pär Sörman kom i kontakt med instrumentet genom sitt intresse för irländsk folkmusik.
- Instrumentet är litet och charmigt. Det var vanligt hos Frälsningsarmén förr och många äldre känner igen det därifrån. Förr i tiden kunde man även se det hos clowner och sjömän. Instrumentet var väl lagom litet för att rymmas i sjömanskistan.
Förra årets fick Pär Sörman Nils Ferlin Sällskapets trubadurpris. Pär sjöng förr på engelska, men han känner idag väldigt starkt för det svenska språket och anser att fler svenska musiker borde uttrycka sig på sitt modersmål.
- Det är svårt att uttrycka känslor på andra språk, när själen finns i modersmålet. Men man kan alltid hitta det man söker i den egna kulturen. Bluesens känsla finns till exempel i alla kulturer, inte bara den amerikanska.
- Dan Andersson är blues på svenska. Han fångar bluesens känsla när han beskriver sin tids verklighet inpå bara skinnet, säger Pär Sörman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!