Da Vinci-koden gjorde regissören Ron Howard sömnlös
Paris (TT Spektra). Regissören Ron Howard låg till en början sömnlös för alla kontroverser kring filmatiseringen av "Da Vinci-koden". Men numera sover han gott om nätterna. - Jag insåg att det är något som följer med ett projekt som detta. Det var oundvikligt, säger Brown i en intervju med TT Spektra.
Audrey Tautou och Tom Hanks har både poliser och mördare efter sig i "Da Vinci-koden".Foto: Sony Pictures
Foto:
Och regissören Ron Howard är mer intresserad av vad de som älskar boken tycker om filmen än vad kritikerna har att säga.
- Om jag måste välja är jag mer angelägen om att tillfredsställa de som hittade någonting i boken, säger han till TT Spektra.
Än har den färdiga filmen inte visats för pressen. Inför intervjun, som passande nog sker inne i Louvren i Paris, får vi se 35 minuter klipp ur den.
Tom Hanks och Audrey Tautou jagas av poliser och mördare samtidigt som de försöker lösa gåtan kring de ledtrådar som finns i målningar av Leonardo Da Vinci.
- Filmen skiljer sig givetvis delvis från boken, säger Howard.
- Det hade varit omöjligt att filmatisera den i sin helhet. Därför har vi använt boken som en språngbräda för filmen. Jag hade den hela tiden tillgänglig under inspelningen och fick hela tiden nya idéer när jag läste avsnitt ur den.
Opus Dei
Filmatiseringen har varit omgiven av kontroverser, från det att den i filmen påhoppade organisationen Opus Dei har protesterat, till att man på flera ställen stoppades från att filma i och kring kyrkor.
- Från början gjorde detta mig sömnlös, men sedan insåg jag att det är något som följer med ett projekt som detta. Det var oundvikligt. Vad Dan Brown, som skrev boken, gjorde, var att han konstruerade en kommersiell produkt som stimulerade hjärnan. Jag är glad att jag gjorde filmen, och jag sover gott numera.
- Vi fick inte filma i Westminster Abbey i London, och från början var jag ledsen över det. Samtidigt så skulle den scenen utspelas dagtid, och det hade inneburit en mängd logistiska problem. Jag älskade idén att få filma där, men när vi fick nobben hade vi andra möjligheter. Jag fick aldrig veta varför dom nobbade oss, men det hade att göra med att boken anses vara kontroversiell.
Däremot fick man, under sträng övervakning, filma inne i Louvren. Fast inte i det rum där den riktiga Mona Lisa hänger.
- Det rummet fick vi bygga i studio. I handlingen ingår ju bland annat att det ska finnas blod på målningen, och det hade ju inte fungerat. Inte heller att lysa med starka strålkastare på henne. Men över huvud taget var det fantastiskt att få filma inne i Louvren, det är något jag aldrig kommer att glömma.
Attraherade av varandra
Howard har arbetat med Tom Hanks flera gånger tidigare, och han säger att de två ständigt letar efter projekt att göra tillsammans.
- Här visste jag redan innan det fanns ett manus att han var intresserad. Och bara det attraherade mig i ett tidigt stadium.
Filmen får sin urpremiär på filmfestivalen i Cannes den 17 maj och går därefter upp över hela världen två dagar senare.
Nya kontroverser är att vänta. Howard är beredd på detta.
- En del kommer att tycka om filmen, andra inte. Det här är fiktion som stimulerar oss till att tänka. Själv har jag under arbetet med den tänkt till exempel mycket på Opus Dei, men jag berättar inte vad jag har kommit fram till, jag behåller mina slutsatser för mig själv. Jag vill inte påverka publiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!