Coppola trodde aldrig på "Apocalypse now"
CANNES (TT Spektra)Den bästa filmen på årets Cannesfestival var 22 år gammal.Med den nya versionen av sin klassiska krigsfilm "Apocalypse now" tog Francis Ford Coppola än en gång världens kritiker med storm. Nu är det dags för Sverigepremiär för denna nästan en timme längre version.- När jag gjorde filmen, var jag övertygad om att den skulle bli ett fruktansvärt fiasko, säger Coppola till TT Spektra.
Förutom Martin Sheen tillhör Dennis Hopper de skådespelare som gjorde kultförklarade roller i Apocalypse now. Nu har den nya versionen av filmen Sverigepremiär. Foto: Chas Gerretsen/Josh Weiner
Foto:
Båtfärden mot den djungel där denne håller till blir en färd in i ett alltmer galet, närmast hallucinatoriskt tillstånd. Detta ska självfallet ses som en metafor för själva galenskapen i Vietnamkriget som sådant.
När filmen visades i Cannes 1980, var den knappt tre timmar lång, och Coppola betecknade den som "a work in progress". Filmen vann Guldpalmen, festivalens stora pris.
<b>Fördjupad version</b>
Den nya versionen är 53 minuter längre. Det som tillkommit är bland annat en hel sekvens, som skildrar hur Willard och hans män möter fransmän som bor på en plantage, och scenerna där amerikanska trupper får besök av några Playboy-tjejer har utökats med ett efterspel där några av soldaterna har sex med flickorna.
Det som tillkommit har förändrat filmen. En redan tidigare mästerlig film har blivit ännu bättre. Den har blivit fördjupad och antikrigstematiken har blivit ännu starkare.
- Temat är detsamma i den nya versionen, säger Coppola, när TT Spektras utsände tillsammans med en handfull kollegor från hela världen får träffa honom för en exklusiv intervju.
- Det handlar om hyckleri, och om stanken från en lögn. I den första versionen låg tyngdpunkten mer på skildringen av själva kriget. Den nya versionen öppnar upp skildringen av teman som till exempel exploateringen av kvinnor. Det innebär inte att jag var missnöjd med den, men den framstormning som skett inom DVD har gjort att det känts lättare nu att gå tillbaka till gamla filmer och gammalt material.
<b>Trodde på flopp</b>
Han säger att krigsfilmen är en genre som alltid appellerat till publiken, i och med att den alltid innehåller ingredienser som action och drama. Han tillägger:
- Men min film är annorlunda. Den har sin egen stil.
Coppola säger att redan när han gjorde filmen, visste han att han filmade alldeles för mycket material.
- Vi hade sålt in den som en actionfilm, som en krigsfilm, och den blev mer och mer filosofisk och den blev längre och längre. Jag hade från början med hela sekvensen med besöket på den franska plantagen, men jag klippte och klippte i den, tills jag till sist bestämde mig för att ta bort den helt och hållet. Jag hade klippt så hårt i den, att den blivit förstörd.
- Och det var en sekvens som kändes viktig, och som var värdefull. Den visade att amerikanerna inte hade lärt någonting av det som fransmännen upplevt när de fått stryk av vietnameserna.
Redan originallängden på knappt tre timmar skrämde Coppola, och han var övertygad om att "Apocalypse now" skulle bli en gigantisk flopp.
- Så redan innan filmen hade haft premiär gjorde jag "Älskling, jag hatar dig", som jag var övertygad om skulle bli en stor kommersiell succé. Det blev tvärtom. "Apocalypse now" blev ingen flopp, den blev en stor framgång, medan i stället "Älskling, jag hatar dig" blev en ekonomisk katastrof på ett sätt som påverkade mig under lång tid framöver.
<b>Futuristiskt idédrama</b>
Coppola blev konkursfärdig, och för att kunna överleva blev han tvingad att göra filmer på kontrakt, vare sig han kände för dem eller inte. Han säger:
- Det känns svårt för någon att känna att han förlorat tio år av sitt liv. Jag gjorde filmer för bankerna. Ibland undrar jag inte i stället bara borde ha försökt att ägna mig åt att skriva.
- Sen blev min vingård en så stor framgång, att jag blivit ekonomiskt oberoende. Nu behöver jag inte längre känna att jag blir tvingad in i projekt jag inte har någon entusiasm för.
- Och jag är redo att riskera den förmögenhet som jag har tjänat ihop tack vare vin och mat. Jag vill fortsätta att leva precis som jag alltid gjort. Livet är till för att man ska ta risker. Det är vad man ska använda sitt liv till. Det har jag gjort, och jag vet att jag kommer att dö som en lycklig man.
Den film han förbereder nu heter "Megalopolis", och är ett futuristiskt idédrama. Den rollista Coppola vill se inkluderar efternamn som Clooney, de Niro, Crowe och Pacino.