Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cirkushästen som dröm

CIRKUSHÄSTEN
Söderköpings Bio
***

Kultur och Nöje2003-09-05 06:00
"Cirkushästen" handlar inte om en verklig cirkushäst, utan om en cirkushäst som idé och dröm. Boel Zetterman fann en halvvild häst och har gjort en film, mestadels dokumentär, med korta lyriska bilder, om sin dröm om att träna den för cirkus och själv uppträda med den. Hon berättar fängslande med enkla medel, i första person, om en strävan mot en dröm och en slutlig insikt. Filmen har alltså subjektiv dimension i ämnet, en persons förhållande till djur och en viss idé om ett djur, att skapa en cirkushäst.
Först är det hon och hästen; en film om ett projekt och en vilja. När hästtränaren Latte Nilsson, och senare franska och tunisiska tränare, kommer in i filmen kommer den att handla om yrkeskompetens och om en elev som möter lärare.
Det talas mycket litet om cirkusdrömmar, cirkusromantik och djursentimentalitet har valts bort ur filmen, och mycket och sakligt om lämpliga sätt att träna upp en cirkushäst. Filmen blir till stor del en studie i träningsarbetet innan den återkommer till skildringen av den personliga drömmen om en cirkushäst.
Drömmen har dessförinnan då och då framtonat som exempelvis en kort bild av cirkushästar, visad i färgnegativ som "drömmarkör", eller i form av stumfilmsackompanjatören Matti Byes cirkusmusik, vemodig och bruten i tonen. Tempot är tätt men inte ansträngt. Douglas Zettermans foto bygger på närhet till djur, människor och den östgötska skogen. Det är särskilt till sin fördel i vinterbilderna och de tunisiska landskapsvyerna.
"Cirkushästen" skildrar arbetet med att förverkliga en tanke. Därmed är den ett exempel på att det varsomhelst går att hitta ämnen värda att dokumentera. I slutet närmar den sig helt kort det faktum att den som driver ett projekt ofta möter sig själv, och att en dröm kan föra till en annan verklighet än den tänkta. Både praktisk hästträning och en inre process, som börjar med vilja och slutar med reflektion, är filmens ämne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!