Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Carin Görings sällsamma historia - väl värd att berätta

Kultur och Nöje2009-06-15 03:00
Jag har förstått att Karin inte är ett helt ovanligt namn i Tyskland. Få inser nog numera att den viktigaste förklaringen till att den här svenska formen av det germanska Katarina blivit populärt stavas Carin Kantzow. Den unga överklasskvinnan från Stockholm som blev tillsammans med Hermann Göring. Men som dog i unga år och kom att dyrkas som en gudinna i Nazistyskland. Hermann Göring låter gräva upp henne efter begravningen i Sverige och för henne till ett maouselum vid byggnaden som bar hennes namn - Karinhall.Författaren berättar historien grundligt och spännande och bygger på gedigna källor; privata dagböcker och brev och till exempel Görings fotoalbum som togs i krigsbyte vid den tyska kapitulationen.Berättelsen om kärlekshistorien är en del att ta till sig. Hur Carin drabbas av passionen och bryter upp från make och barn och följer med den tyske omsusade militärflygaren. En då ännu stilig karl, ganska olik från de bilder vi minns av honom från kriget. Som en figur tagen ur en gammal operett, en drogad pösmunk. Men så var han inte när Carin väljer att fly allt och följa med honom, efterlämnande en son som aldrig kom över mammans svek.Göring var beroende av morfin, efter en behandling han fått efter en skottskada. När han bor i Sverige tillsammans med Carin på 1920-talet blir problemen så svåra att han, krigshjälten och flygaren, tas in iförd tvångströja till Långbro sinnessjukhus. Skildringarna om hans tillstånd då är onekligen starka, ett psykiskt vrak, inte sällan våldsam och okontaktbar. Källorna förefaller säkra, nämligen sjukjournalerna. Där noteras också att patienten har en "framskjuten placering i det så kallade Hitlerpartiet i Tyskland". Det är tveksamt om hans vårdare då trodde att deras patient snart skulle vara en av Europas mest betydande politiker...Det mest slående i boken är ändå de troskyldiga breven hem till sin mor som Carin skriver från Tyskland under nazismens uppbyggnad. Det uttalade judehatet, hyllningarna till Hitler vars metoder "bara varit för anständiga och ridderliga". Men Carin upplevde aldrig den slutgiltiga lösningen och koncentrationslägren, vi vet inte hur hon hade förhållit sig.Björn Fontander kommer fram till att hon var en "egocentriker av stora mått". Carin Görings historia är verkligen väl värd att berätta och Fontander har gjort det väl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!