Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Camus kan rädda en regnig sommar

Kultur och Nöje2009-06-13 03:00
För mer än tjugo år sedan tillbringade jag en hemsk semester i en hyrd stuga i Vadstena. Det regnade absolut hela tiden och de medhavda böckerna gick snabbt åt. Räddningen blev biblioteket i stan, där det visade sig att jag som högst tillfällig besökare faktiskt kunde få ett lånekort.Jag lånade bl a "Främlingen" av Albert Camus. Det är det enda jag minns som bra med den semestern, sällan har en roman tagit mig så. Låt vara att boken inte på något sätt skingrade molnen, varken i sinnet eller de vid Vätterns strand. Snarare tvärtom kanske. För det är klart att det här är en mörk berättelse. Huvudpersonen Mersault mördar, till synes utan orsak, en arab och ställs inför rätta. Camus berättar sin historia rakt och i jagform, på det sättet en väldigt lättläst bok. Men under ytan mullrar det hela tiden av frågor. Inga svar ges.Mersault är likgiltig, kanske är han ett offer för sin egen känslokyla. En främling inför alla mänskliga relationer, men också inför sig själv. Det finns mycket att analysera i den vägen om man vill, men det räcker också att bara ta till sig dramat och låta sig fångas. Att vara helt oberörd av romanen tror jag är svårt. Den koloniala bakgrunden finns där förstås och är ett möjligt sätt att läsa boken. Camus var ju fransk-algerier och brytningen med Jean-Paul Sartre berodde just på deras meningsskiljaktigheter i Algeriet-frågan. "Främlingen" är från 1942, strax innan det verkliga kriget om Algeriet bryter ut och delar Frankrike. För Camus fanns det inget algeriskt folk, han talar genomgående om araber. "Främlingen" är givetvis ett av hans mest betydande och också mest lästa verk, som säkert bidrog starkt till att han fick Nobelpriset 1957. Nu alltså i nyöversättning av Jan Stolpe. En bok som kan rädda en semester.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!