Calaisa redo för världen
Stockholm (TT Spektra). De hade kämpat i ett decennium utan att nå sitt mål. De sparade pengar och satsade allt på ett sista försök - en resa till countryns hemstad Nashville. Nu lanserar skivbolaget Universal Skånekvartetten Calaisa över hela världen. - Vi trodde vi var redo för skivkontrakt för sex år sedan. Men nu känns det som att de här åren av kämpande har gjort oss till de vi är, säger Anna Törnquist.
Syskonparen (från vänster) Malin och Anna Törnquist samt Caisa och Lisa Troedsson är Calaisa. På onsdag 27 september, släpps deras debutalbum. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto:
I början gick musiken åt det irländska hållet. Redan ett år efter grundandet gjorde de sin första "turné" när de åkte över till Irland och spelade på gator, torg och fixade spelningar på pubar. Gruppens äldsta medlem var då 17 år.
- Så har vi alltid jobbat. Vi åkte till folkmusikfestivalen i Falun en gång för att spela på gatorna, med hela ljudanläggningen, instrument och alla väskor, och fick byta tåg tre gånger. Och när vi kom fram regnade det oavbrutet, så vi kunde inte tjäna några pengar, säger Caisa Troedsson och skrattar.
Med tiden började de kombinera det irländska med country och pop. I dag skulle man kunna likna dem vid en korsning av The Corrs och Dixie Chicks.
Var nära att ge upp
Det är svårt att inte imponeras av gruppens entusiasm och målmedvetenhet. Målet - skivkontrakt - bara SKULLE nås. Men det var nära att de till sist gav upp:
- Man kan ju inte vänta hur länge som helst, och det är klart att man blir stressad av att folk runtomkring utbildade sig och började bli färdiga. Men någonstans visste vi att det skulle hända, säger Lisa Troedsson.
De sparade pengar och satsade allt på ett kort - en resa till countryns hemstad Nashville. Väl där fixade de en spelning på en bar och efteråt kom en kille fram och tyckte att de skulle komma till hans studio dagen efter.
- Vi stod i receptionen med alla våra instrument. Det var ett helt gäng som kom ut för att lyssna, och en man som man förstod var chefen sa att vi hade en låt på oss att övertyga honom. Efteråt ville han höra hela vår historia. Det visade sig vara James Stroud, Universals skivbolagsdirektör, och han gav oss kontrakt direkt, säger Anna Törnquist.
Släpps i två versioner
Och nu är det självbetitlade debutalbumet färdigt - i två versioner. I Europa släpps en poppigare variant nu i höst, och i USA, där skivbolaget planerar en stor satsning efter nyår, går skivan mer i countrystil.
- Det är mer banjos, steel guitar och mandolin på USA-skivan. De gjorde så med Shania Twain först också, säger Lisa Troedsson.
Skivbolagschefen som kontrakterade dem var James Stroud, som också producerat skivan. Han har tidigare jobbat med namn som Tim McGraw, Willie Nelson, Kenny Rogers och Neil Diamond. De låtar gruppen inte skrivit själva är signerade Marcus Hammon, som tidigare jobbat med Dixie Chicks.
- Vi tror verkligen att vår musik kan funka riktigt bra i USA. Och att ha världens största skivbolag i ryggen känns underbart. De har verkligen kapital att satsa på oss och det verkar som att de tänker göra det, säger Caisa Troedsson och ler.
Fakta/Calaisa som film
Calaisas väg mot skivkontrakt har även blivit film. Kristina Karlsson och Richard Lindström har i dokumentären "Calaisa - att leva sin dröm" dokumenterat gruppen under året då de reste till Nashville och fick skivkontrakt:
- Kristina ringde oss, hon hade sett oss spela någon gång, och undrade om vi kunde tänka oss att ha en filmkamera hack i häl i ett år. Som tur var var det ju året när vi började med ingenting och åkte till Nashville och fick skivkontraktet. Ögonblicket när James Stroud säger "jag vill signa er" är med. Det är nästan så att kameran skakar, säger Malin Törnquist.
"Calaisa - att leva sin dröm" visas på Orionteaterns dokumentärfilmsklubb i Stockholm den 9 oktober, och ska eventuellt visas på SVT.