Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Byggnad söker kontakt

- Grundtanken är att skapa en byggnad med en mänsklig karaktär som ständigt utvecklas och söker kontakt med sina besökare, säger Carl-Johan Rosen som arbetar på Interaktiva institutet. Gaia är ett projekt och även namnet på byggnaden som startats i samarbete med Citilab och Interaktiva institutet och ska vara helt färdigt 2009.

Foto: Forsby Jan

Kultur och Nöje2008-01-18 03:00

Lina Johansson
från Citilab och Carl-Johan Rosen står bakom projektet "Gaia". De förklarar att tanken med byggnaden är att göra den så mänsklig som möjlig genom teknik. Norrköpingsborna kommer få möjlighet att besöka Gaia i byggnaden Kopparhammaren i Industrilandskapet som kommer forma och utveckla en egen karaktär och humör.- Om Gaia (byggnaden) är på dåligt humör en dag kommer kanske besökarna uppleva en kall vindpust eller att en dörr är trög att öppna och får utifrån det själva tolka vad det innebär och hur det känns, säger Lina Johansson. För att bättre förstå hur det hela ska gå till kan man dela upp förklaringen i tre delar. 1. Hela byggnaden kommer övervakas av sensorer som kommer läsa av allting från hur människor rör sig i byggnaden, energinivån, ljudnivå med mera.2. All denna information skickas sedan till en central (datorer) som behandlar informationen och anpassar den som ett personlighetsdrag i byggnaden. 3. Informationen som behandlats integreras sen i byggnaden på olika sätt som ska förmedla en känsla från "Gaia".Eftersom det finns mycket vatten kring Kopparhammaren och industrilandskapet i allmänhet kommer vatten spela in en stor roll när byggnadens personlighet ska formas och utvecklas. Att utgå från de förutsättningar en byggnad redan har tycker både Lina och Carl-Johan är en bra utgångspunkt för ett sådant projekt. - Vi inser att det här låter en aning flummigt och obegripligt när man ska förklara det men vi hoppas på att kunna ha någon sorts information för våra besökare sedan när byggnaden öppnar under 2009. Dock kommer inte informationen förklara allt i detalj då det skulle förstöra den egna upplevelsen och rubba fantasiflödet. Syftet är att alla ska uppleva det här projektet på olika sätt beroende på hur man uppfattar saker och gör sina egna tolkningar.Gaia har redan börjat kommunicera med Norrköpings befolkning i form av morsekoder som sänds från ett torn i Kopparhammaren. Datorn som finns i tornet och sänder ut meddelandet är kopplad till Citilabs hemsida. Idéen är att vem som helst som vill säga något kan gå in på Citilabs hemsida och skriva ned sitt meddelande som sedan kommer sändas ut över hela staden i form av morsekoder.Både Carl-Johan Rosen och Lina Johansson planerar nästa steg i Gaias utveckling som antagligen kommer ha att göra med energinivåer som en byggnad och människorna runt om skapar. - Vi hoppas på att projektet och personligheten Gaia fortsätter utvecklas även efter 2009 och blir sin egen människa som kan integrera med andra så mycket som det är möjligt, säger de båda projektledarna. Vill du veta mer om Citilab eller lära dig morsekodalfabetet finns mer information att hämta på: www.citilab.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!