Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Budskapet: köp

Jag såg en film häromdagen. Den innehöll väl det mesta som Hollywoods filmfabrik förmår framamma: spänning, lite humor, en gnutta kärlek och ett gäng skurkar som blev misshandlade på olika kreativa sätt. Ärligt talas minns jag inte riktigt vad den hette.

Reklamlapar - då vet man i alla fall vad det handlar om. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Reklamlapar - då vet man i alla fall vad det handlar om. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur och Nöje2007-02-28 06:00
Det beror inte på att det var en dålig film för det var den inte, utan för att den så tydligt ville visa upp ett speciellt bilmärke och ett speciellt datormärke.

Bilarna syntes i stort sett hela tiden. Även om de kört genom lera, åkt över stup, krockat med andra fordon, skurkar, träd var de som nytvättade. Eller, ska man vara helt ärlig syntes det lite vägdamm på dem ibland, på ett litet snyggt off-road-aktigt sätt.
Det är inget fel i det. Filmmakare måste ju få råd med hyran de med. Och det får de säkert.
I den näst sista James Bondfilmen, Die another day, fick företagen i runda slängar hosta upp med 500 miljoner, för att synas. Men oj vad de syns. Vår kära agent kör sin speciella bil, har sin speciella klocka och främjar dryckenskap med sitt alldeles särskilda spritmärke. Det är så mycket varumärken i filmen att branschfolk bytt namn på filmen från Die another day till Buy antoher day.
De som förstår sig på det här säger att i framtiden ska man, när man ser filmen, kunna köpa den där klockan vår hemliga agent har direkt via sin mobiltelefon (som man förmodligen också vill byta ut efter att ha sett filmen).

Reklam tar sig in överallt - filmer, dataspel, mobiltelefoner med mera med mera. Snart kan man väl inte ens gå på toaletten innan någon liten röst piper "Du har väl provat blablabla. Den är som silke i blablabla."
Så, nu undrar jag - när får vi ett starkt genomslag i litteraturens värld? Jag vet att det finns redan. En svensk författare fick tydligen några tusenlappar för att nämna en speciell butik. Tyvärr vet jag inte något närmare om det men det ska tydligen ha hänt. Hursomhelst är det bara marginellt.
Det borde finnas ännu mer möjligheter. I en film ser man bara varumärket som hastigast. I en bok läser man det, gång på gång på gång.
Ponera bara följande diskussion i en spännande deckare.
- Herregud. Den mannen är död. Ring polisen någon. Är det någon som har en telefon?
- På min Nåkia X-Wing kan man mms:a, ta kort, spela spel och föra över information trådlöst. Den har även trippelband.
- Jamen kan man ringa då?
- På Nåkia kan man välja mellan tre olika operatörer och ladda ner filmer i bredbandshastighet.
- Bredbandshastighet säger du?! Det kan man inte med min Motrola.
Och så vidare.
Jag förutser en helt ny form av annonsering här. Dessutom är jag öppen för förslag från lokala och globala företag som vill ta chensen att synas i seriösa litterära sammanhang.
Fast samtidigt finns en liten gnagande känsla av oro. Om reklamen tar sig in böckerna, vad får man för eftermäle då? Blir det Buy antoher day även på bokfronten?
Kan det bli så att jag hör nedanstående meningsutbyte, några veckor efter att jag släppt en bok.
- Så hur var det den då, Soneryds senaste?
- Jag vet i fan vad den handlade om men jag blev jävligt sugen på en Norrlands Guld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!