Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brist på nyanser och förnyelse

Mycket snack men också en hel del action i "The Bourne legacy". Här syns Jeremy Renner och Rachel Weisz. 
Foto: Mary Cybulski/UIP

Mycket snack men också en hel del action i "The Bourne legacy". Här syns Jeremy Renner och Rachel Weisz. Foto: Mary Cybulski/UIP

Foto: Mark Cybulski/UIP

Kultur och Nöje2012-08-30 10:10

THE BOURNE LEGACY

Filmstaden

Regi: Tony Gilroy

I rollerna: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Oscar Isaac m.fl.

2 klappor

Efter Jason Bourne kommer Aaron Cross, gen- och beteendemanipulerad hemlig agent, dödshotad av CIA. De vill dölja hemligheter som efter Bournes framfart riskerar att avslöjas. Cross är som Bourne manipulerad, lurad och kränkt. Nu söker han sanningen och trotsar sin skapare. Det blir väldigt likt den första Bourne-filmen, men nu är det trist med tekniskt perfekt människojakt och spionchefernas gamla vanliga intriger. Slagsmål, flykt och övervakning, bit för bit nog så andlöst, men allt det hårdkokta är egentligen ganska jämntjockt. Slutet upprepar bara slutet i första Bourne-filmen.

Bourne, som förlorat identitet och minne, fängslade i alla fall med sin ångest, och Matt Damon var en ganska mänsklig hjälte, om än trubbig. Cross, övermänniska och allmänt snille, är mest bara bra på att slåss, luras och fly. Hans kusliga minnen och frågor om orsaken bakom sin livssituation flimrar mest bara förbi. Det inåtvända och slutna i Jeremy Renners spel är förstås anpassat för Cross ständiga grubbel, men det blir inte mycket nyanser. Ibland märks det att Renner liksom Damon passar bra som lågmäld känslig tuffing, men här är det mycket mer tuffhet än känsla.

Det Gilroy är bra på är att skildra hotade, osäkra människor som hamnar i orosfyllda samtal med fiender. Poängen med The Bourne Legacy är två såna scener, först en smått inspirerad upptakt i vildmarken, sedan den stridbara gen- och virusforskarens (Rachel Weisz) konfrontation med hövliga och falska människor. Här märks något av den talangfulle Gilroy som gjorde Michael Clayton, en fin konspirationsthriller med George Clooney i en topproll.

Resten av filmen är mest som James Bond och alla andra hjältefilmsserier, ren upprepning med ett minimum av förnyelse och variation, långt från viljan till nytändning i de senaste Bond- och Batmanfilmerna. Bara för fansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!