"Bred publik inte mycket värt"
Vid sidan av populärhistoriska författare som Herman Lindqvist och Jan Guillou har en rad historiker gjort succé som författare.Nu når Dick Harrison den breda allmänheten med sina böcker om digerdöden och 1200-talets Sverige. Men i den akademiska världen är hans framgångar ingen merit.
Dick Harrison är en omtyckt föreläsare. Han gör gärna en show av sitt framträdande, undervisar han sina studenter om tidig medeltid kan han göra det i en medeltida kjortel, ett plagg som användes av både män och kvinnor under medeltiden. FOTO: KENNET RUONA
Foto:
Men inom den akademiska sfären, Dick Harrison är docent i historia vid Lunds universitet, räknas inte den typen av framgång.
Han menar att professionaliseringen - att akademiker ska hålla på sin vetenskap - är en tradition som växte sig stark under 50- och 60-talen. Skrev man då en lättbegriplig bok om sitt ämne innebar det problem med karriären, svårigheter att få tjänster och anslag.
Sedan dess har utvecklingen gått framåt. Dick Harrison kan skriva sina böcker utan att straffas för det inom sitt yrke.
? Peter Englund började skriva böcker med en så pass akademiskt onormal stil att han samtidigt i praktiken blev omöjlig på sitt universitet. I dag är han inte längre historiker till yrket.
? Jag började skriva senare och har kunnat hålla mig kvar vid akademierna. Men fortfarande är de böcker jag har skrivit inte värda ett ruttet lingon på min arbetsplats.
Klär sig medeltida
Trots att historieämnet länge behandlats styvmoderligt i skolorna har vi sedan ett tiotal år haft en riktig historieboom i Sverige. En av Dick Harrisons främsta drivkrafter är folkbildningen, att få berätta så att folk förstår.
? Det tycker jag är min plikt. Jag är avlönad av svenska staten för att forska och föra ut kunskap. Det står i våra ämnesbeskrivningar att universiteten ska föra ut kunskap och jag tar det bokstavligt.
En stor del av sin tid ägnar Dick Harrison åt föreläsningar ? undervisning och föredrag på bibliotek, skolor och föreningar ? och han är en populär talare. Föredragen kan bli något av en show; han klär sig gärna i en tidstypisk medeltida kjortel för att få åhörarnas fulla uppmärksamhet.
Svårt hinna med
Skrivandet tar också mer och mer tid i anspråk. Just nu arbetar Dick Harrison 85 procent på universitetet och känner sig utbränd varannan vecka. Till våren gör han ett försök att bättre kombinera den akademiska karriären med författarkarriären, genom att arbeta halvtid på universitetet och halvtid med skrivandet.
? Men hade jag inte tyckt att det här är kul så hade jag inte gjort det. Jag finner glädje i att skriva och berätta och jag kan ta de här meritsmällarna ganska lätt. Uttrycket gråta hela vägen till banken är intressant i sammanhanget.
? Jag har skrivit en fem-sex oläsliga, jobbiga akademiska böcker också. De kan jag använda om jag vill försvara min akademiska position.
? Ålder: 36 år.
? Yrke: Docent i historia och författare.
? Familj: Sambo.
? Bor: I Lund.
? Aktuell: Med böckerna Karl Knutsson - en biografi och Jarlens sekel. I dagarna kom Stora döden, som han fick Augustpriset för 2000, i pocket.
? Böcker: Sammanlagt har han skrivit omkring 15 böcker och ett antal vetenskapliga essäer. Nu arbetar han på två-tre olika böcker, som han inte får avslöja något om för förlaget. Han är inte främmande för att skriva romaner, men än så länge har det inte blivit av. Har också skrivit guideboken I Arns fotspår om väst- och östgötsk medeltidshistoria utifrån Jan Guillous romanfigur.