Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Boschnoteringar

MICHAEL CONNELLY
Fällan
Översättning: Eva Larsson
Norstedts

Kultur och Nöje2005-10-21 06:00
Michael Connelly är tillbaka med en ny bok om den f.d. detektiven Harry Bosch och som alla de tidigare böckerna om honom är den en fullträff. Connelly har en enastående förmåga att ge en bild av sina olika personer genom indirekta antydningar och dialog. Bilden man får av Bosch är av en man som är otroligt metodisk och envis fast något av en enstöring.
Som filmvärldens Hitchcock kan Connelly med enkla medel bygga upp en spänning så man knappast kan vänta tills man kommer till upplösningen.
En seriemördare, Poeten, dyker upp igen, trots alla tecken på att han skjutits till döds många år tidigare av en kvinnlig FBI-agent, Rachel Walling. Egentligen håller Bosch på att utreda dödsfallet av en vän som hade en transplanterat hjärta. Var det en naturligt död eller ett mordfall? Han blir indragen i det s.k. poetfallet när han finner ett samband mellan sin vän och Poeten.
Rachel Walling utnyttjas utan att hon vet om det, av sin egen arbetsgivare FBI som lockbete. De vet att Poeten vill söka upp henne och hämnas. Hon samarbetar med Bosch när de träffas vid en massgrav i Nevadaöknen och tillsammans kämpar de med jakten på seriemördaren.
Det är en fängslande berättelse där spänningen hålls uppe boken igenom. Det är särskilt intressant att läsa om hur dåligt samarbetet är mellan polisen och FBI och mellan olika chefer och avdelningar inom FBI. Mycket tid går förlorad i diverse maktspel och interna intriger. Lars Ohly skulle känna igen situationen direkt.
En sak som fascinerar en till åren kommen recensent är hur snabbt modern teknik har sugits upp av romanförfattare, i synnerhet inom genren krimonologi. Man hittar massgravar med hjälp av gas- och värmedetektorer numera. Bilar följs med hjälp av i hemlighet ditlagda sändare, utan risk för att skuggande bilar blir avslöjade. Mördaren lägger ut spåren med hjälp av sms och förbryllar med hjälp av bevis, i detta fall tuggummi, från fel personer som han vet att DNA kommer att identifiera.
För att inte tala om mobiltelefoner. Man ringer stup i ett, till synes helt utan behov av något nummerregister. Man har kanske utpräglat sifferminne? Telefonen är naturligtvis alltid laddad vilket är inte alls vanligt hos en viss bokrecensent.
Till och med hjärttransplantationer och dithörande medikamenter förekommer i dagens kriminalromaner. Vem kunde vänta en sådant trend för tio år sedan?
Nåja. Slutprodukten är en underhållande och spännande läsning vilken är huvudsaken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!