Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bohuslänska kustsamhällen i ny bok

Sjöbodar och magasin i Bohuslän är titeln på Helena Linds och Bert Leanderssons senaste bok. Men snarare än själva byggnaderna är det kustsamhällena och deras historia som avbildas i en serie impressionistiskt färgade porträtt.

Tysta och mäktiga står havremagasinen ännu kvar i Gerlesborg. En tid efter kriget fungerade de som ateljéer för den intilliggande konstskolan. I dag tillåts de förtvina.
FOTO: BERT LEANDERSSON

Tysta och mäktiga står havremagasinen ännu kvar i Gerlesborg. En tid efter kriget fungerade de som ateljéer för den intilliggande konstskolan. I dag tillåts de förtvina. FOTO: BERT LEANDERSSON

Foto:

Kultur och Nöje2002-06-18 00:00
Resan går från Nordkoster i norr till Kalvsund i söder. Och här finns mycket att upptäcka, även för en van Bohuslänresenär.
I berättelsen om seglarparadiset Marstrand exempelvis, hamnar badgästernas snickeriglädje-byggnader i bakgrunden till förmån för ett av de enkla sillsalterierna på Koön. Vitmålat mot havet. Rödmålat mot baksidan. Den sistnämnda fångas poetiskt i ett av Bert Leanderssons välavvägda fotografier med fästningen, Marstrands signum, i bakgrunden.

<b>Hur länge?</b>
Några fönsterrutor har gått sönder. Tacket är lappat och lagad. Hur överlever den liggande träpanel som formar byggnadens kropp utan underhåll? Fortfarande står byggnaden där, höjd på stenplintar över vattnet. Men hur länge till?
Helena Lind, bebyggelseantikvarie i botten, ställer i bokens förord ett antal frågor som inte enkelt låter sig besvaras. Visst kan man som tillfällig kustbesökare drabbas av ett slags ruinromantik vid åsynen av dessa slitna, vindpinade strukturer, alla uppförda för att tillfredsställa ett specifikt behov och sedan ombyggda för att passa andra. Också i dag måste de fylla en funktion för att kunna motivera sin existens och därmed sin överlevnad. Vad kan och bör bevaras vid ombyggnad? Är det bättre att riva och bygga nytt?

<b>Stråk av sorg</b>
Genom boken löper som ett stråk av sorg över det omöjliga i att bevara kustsamhällenas historia utan att samtidigt förstöra densamma. Ingen önskar omvandla kusten till ett museum. Men historien faller obevekligen i glömska, i takt med omvandlingen av sjöbodar till sommarhus och kusthotell till privatbostäder.
Det liv och den verksamhet som byggnaderna tidigare bar vittne om blir osynliggjord när de får nya fönster, dörrar, burspråk, verandor och färg eller när de helt tillåts förfalla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!