Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blomsterkungen i centrum

HAMMARBY (TT Spektra)
Blomsterkungen Carl von Linné står i centrum i SVT:s nästa stora satsning. Och Reine Brynolfsson i huvudrollen ser med beundran på den mytomspunne vetenskapsmannen.
- Jag är väldigt avundsjuk på hans tro på sig själv.

Reine Brynolfsson som den lynnige och karismatiske Linné i Hammarby, strax utanför Uppsala.
FOTO: PRESSENS BILD

Reine Brynolfsson som den lynnige och karismatiske Linné i Hammarby, strax utanför Uppsala. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2003-06-10 00:00
I ett prunkande landskap, strax utanför Uppsala, tornar Carl von Linnés Hammarby fram. Här, i bostaden han köpte 1758 och i trädgården han odlade sina växter, pågår just nu filminspelningen av SVT:s dramadokumentär.
Arbetsnamnet på produktionen, som ska mynna ut i fyra entimmarsavsnitt med start julen 2004, är "Drömmen om en ordning - Carl von Linné och hans lärljungar".
Skådespelaren Reine Brynolfsson, som gör Linné, spatserar troget runt i solskenet bland blommor och byggnader, iklädd peruk och med silverfärgad promenadkäpp. Han tycker det är spännande att hamna i 1700-talets Sverige. Men på frågan hur han hittat sin Linné svarar han avväpnande.
- Har jag hittat honom?

<b>Lika barn </b>
Reine Brynolfsson förvånades över att de ville ha honom i rollen. Hans bild av den blomsamlande vetenskapsmannen var mest romantisk. Men nu när han lärt känna gubben ser han Linné med helt andra ögon.
- Det finns ett släktskap. Jag kan känna igen mig i hans temperament. Samma rastlöshet. En nerv.
Så finns det sidor han bara kan beundra.
- Jag kan han känna mig väldigt avundsjuk på Linnés starka tilltro på sig själv. Han såg sig själv som utvald. Att få för sig att ordna och räkna alla växter och djur. Bara en sådan sak.
Linnés dotter Sophia spelas av Nathalie Kullenberg, 9 år. En roll hon tycker är kul, samtidigt som det är nervöst.
- Det är svårast när jag inte ska säga något.

<b> Pålästa män</b>
Inspelningen är inne på andra veckan och regissören Jonas Cornell, som också skrivit dialogmanus, är påläst upp till tänderna, liksom projektledaren Otto Fagerstedt. Och faktamanus författas i skrivande stund av Linnékännaren Sverker Sörlin, professor i idéhistoria.
- Det handlar om det stora äventyret och om mästarens förhållande till sina lärljungar. Vilka reste ut i världen för att kartlägga allt med Linnés system för ögonen, säger Jonas Cornell. Det är oerhört spännande.
Otto Fagerstedt fyller i:
- Det handlar inte bara om att skapa en ny organiserad världsordning, utan också om makt. Ordning är makt.
Serien skildrar Linné från det att han är liten fram till hans död. Man har valt att dramatisera vissa scener ur Linnés liv som varvas med stillbildsmontage och autentiska bilder från platser i världen som lärljungarna besökt.
Enligt den Linnékunniga trion var Carl von Linné, som levde mellan 1707-1778, en oerhört karismatisk människa med enorm arbetskapacitet. Någon som pendlade mellan eufori och depression, och som lyckades få ett tjugotal lärljungar att offra sina liv för vetenskapen.

<b>Galna eller döda</b>
Hälften av lärljungarna återvänder aldrig. De dog av sjukdomar eller i olyckor. Några blir galna.
Men de som överlevde med sinnet i behåll fortsatte i läromästarens fotspår, blir professorer eller dylikt. Serien bygger till stor del på den enorma brevkorrespondens mellan lärljungarna och Linné.
- Han tröttnade aldrig i sin iver att kartlägga arterna. Och hans motto till lärljungarna var: "Fråga efter orsakerna till allt!", säger Cornell.
I övriga roller ser vi bland andra Catherine Hansson, i rollen som Linnés hustru, drottning Lovisa Ulrika spelas av Erika Höghede. Johan Rabeus gör Tessin och Anders Ahlbom Rosendahl Swedenborg. Filmar gör flerfaldigt prisbelölande Jörgen Persson ("Elvira Madigan" och "Den goda viljan").
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!